Geschatte leestijd: 2 minuten
Rarara, welk beestje is dit? Je ziet er niet veel van, maar er staat voldoende op de foto om te weten welke soort het is. Sterker nog, je kan zelfs zien dat het om een mannelijk exemplaar gaat. Ik verklap maar al direct dat het beestje helemaal zichtbaar staat op een foto hieronder maar als je het liever zelf raadt, lees dan verder voor meer tips.
In het West-Vlaams wordt voor dit beestje een benaming gebruikt die moeders bedacht hebben om hun kinderen aan te moedigen om schoenen te dragen. Wie blootsvoets liep, zou kunnen verwond worden door deze diertjes. Ik stel nu wel vast dat andere dialecten met dezelfde term verwijzen naar een grote zwarte kever, een loopkever of zelfs de geelgerande watertor. Maar in het West-Vlaams wordt er nu deze diertjes mee bedoeld die echt in iedere tuin aanwezig zijn. Iedereen heeft al deze ’teenbijters’ gezien, zeldzaam zijn ze niet. In tenen of iets anders bijten doen ze echter niet, dat is een fabeltje.
De Nederlandse naam verwijst naar de gewoonte van de beestjes om in kleine holtes te kruipen. Daar kunnen ze zelfs in hoge aantallen op elkaar gepakt zitten. Goed nieuws voor wie last heeft van slakken in de tuin, want ze doen zich te goed aan slakkeneieren. Ook aan bladluizen en ander klein grut trouwens. Ze doen dat ’s nachts, overdag houden ze zich schuil in nauwe, smalle plekjes, zoals je op de foto ziet. Maar dat ze ’s nachts in je oren komen kruipen is eveneens volledig uit de lucht gegrepen. Dezelfde benaming wordt vandaag ook gebruikt voor een melodietje dat in je hoofd blijft hangen en je niet snel meer kwijtraakt.
Je zal al wel begrepen hebben dat er een oorworm op de foto staat, of ’tjinbitter’ in het West-Vlaams. Rechtsonder zie je de ‘schaar’ of ’tang’ op het achterlijf, daaraan had je het kunnen weten. Bij mannetjes van de gewone oorworm zijn die groot en sterk gekromd, bij wijfjes eerder recht, en ook dat is te zien.
Had je dit geraden ? Vond je het (te) gemakkelijk ? Of heb je toch iets bijgeleerd? Graag je reactie!
(Foto’s en tekst recht vanuit onze stadstuin in Sint-Amandsberg)
Ik heb nog meer foto’s van de oorworm !
Oef, goed geraden !
Leuke, al te onbekende beestjes.
Eén van de weinige insecten waarbij broedzorg voorkomt, trouwens.
Ha ja, inderdaad, bedankt Bart!
die beestjes ken ik maar al te goed 🙂 maar wel genoten van de foto’s!
haha, ja het was wellicht een beetje te gemakkelijk om raden. Zelf had ik pas na het nemen van de foto door dat die schaartanden erop stonden, vandaar dat ik dacht dat die niet zo zouden opvallen… Niet dus! 🙂