sinaasappelhuid

Geschatte leestijd: 2 minuten

Mocht het een troost zijn voor wie geplaagd zit met cellulitis, ook in de natuur komt dit verschijnsel voor. En zelfs erger dan wij mensen het kunnen ervaren. Het moest lukken dat er in onze tuin een combinatie van twee dergelijke extreme gevallen voorkwam. Sinaasappelhuid in het kwadraat dus.

Er staat namelijk een sinaasappelboompje in pot, en de kleine sinaasappeltjes (of zijn het mandarijntjes?) hebben natuurlijk een sinaasappelhuid. Dat is normaal. Daar is het tenslotte naar genoemd. Tot zover niets nieuws. Maar er zijn nog anderen die ermee zitten. Ik had al gemeld dat er nieuwe soorten lieveheersbeestjes bijgekomen waren in de tuin. Daarvan heb ik er nu eentje gevonden die ook last heeft van een sinaasappelhuid. Letterlijk.

Het ruigtelieveheersbeestje ziet er op het eerste gezicht uit als een ‘klassiek’ twee- of zevenstippelig lieveheersbeestje, met zwarte stippen op een oranje achtergrond. Alleen is het wat kleiner en minder bol en zijn de vlekken op het kopschild anders. Maar sommige exemplaren hebben duidelijk zichtbare rimpels en putten in de dekschilden. Die zijn eigenlijk niet meer of niet minder op verscheidene plekken ingedeukt. Het is werkelijk een sinaasappelhuid met grove putten en dan nog gecombineerd met lange rimpels. En er valt niets aan te doen.

Net zoals bij vlinders verpopt de larve van een lieveheersbeestje, en het volwassen diertje komt dan uit de pop gekropen. Juist na de ontpopping moeten de dekschilden nog wat uitharden, en zolang ze niet hard zijn, zijn ze gevoelig voor kneuzingen. Na uitharding valt er niets meer aan te doen, dan blijft ieder putje zoals het is. En blijkbaar overkomt dat ruigtelieveheersbeestjes vaker dan andere soorten, want het is niet het eerste exemplaar dat ik zo aantref. Ocharme.

Maar stel je eens voor dat jouw billen er zouden uitzien zoals een echte sinaasappel, of zoals het lieveheersbeestje. En dat er niets aan te doen is! Of is dat maar een magere troost?

(tekst en foto recht vanuit ons stadstuintje in Sint-Amandsberg)

Meer foto’s van het ruigtelieveheersbeestje vind je hier.

2 gedachten over “sinaasappelhuid”

  1. en wij kunnen tenminste nog sporten om van die sinaasappelhuid af te geraken, dat kunnen die arme beestjes niet! weer zeer informatief maarten! leuk om weten

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.