Laat die laatbloeiers maar komen!

Geschatte leestijd: 2 minuten

Wat gaat het allemaal snel dit voorjaar! Bosanemonen bloeien normaal tot mei maar dit jaar was de bloei begin april al voorbij. En ik heb het zo al moeilijk om te volgen. Ik haast me niet zo graag, en dan loop je al eens iets mis natuurlijk. Ik ben van nature eigenlijk een laatkomer. 

Zo kwam het dat ik pas in het Aelmoeseneiebos te Gontrode terechtkwam toen de meeste bosanemonen al bestoven waren. Ze waren zelf nog aan het twijfelen hoe lang ze zouden vasthouden aan hun bloemblaadjes, maar ze lieten alvast de kopjes hangen. Insecten aantrekken was immers niet meer nodig.

Gelukkig zijn er altijd uitzonderingen. Dat is een regel in de natuur. Het heeft voordelen om mee te doen met de rest, maar voor een kleine minderheid kan het ook nuttig zijn om wat uit de band te springen. Dat maakte dat er hier en daar nog een enkele bosanemoon mooi open en opgericht stond te pronken met z’n dooiergele meeldraden. 

Een beetje later bloeien, en je hebt alle bestuivers in het bos voor jou alleen. Aan de andere kant is er dan wel minder kans dat je stuifmeel terechtkomt op de stampers van de weinige andere bloemen die nog openstaan. 

In uiterste nood, als er geen bestuiving door insecten gebeurt, doen bosanemonen daarom aan zelfbestuiving, door de meeldraden naar de eigen stampers te laten krullen. Dat is niet ideaal om levensvatbare zaadjes te produceren, maar toch beter dan niets.

Voor mij waren die laatbloeiers juist welgekomen. Zo kon ik toch nog genieten van hun sprankelende, wit-tot-roze verschijning. Ik moest er wel wat meer voor zoeken, maar dat maakte ze voor mij des te mooier. Laat die laatbloeiers maar komen, zei de laatkomer!


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

8 gedachten over “Laat die laatbloeiers maar komen!”

  1. Mij valt het persoonlijk op dat er dit jaar heel wat bosanemonen in bloei zijn.
    Twee jaar lang bij mij thuis geen bosanemonen gezien, en plots, dit jaar, steken ze terug de kop op.
    Ook op ander plaatsen opvallend veel meer van deze anemonen… heeft dit te maken met de relatief natte laatste maanden ?

    1. Geen idee eigenlijk Evertjie! Bosanemonen zijn gelinkt aan bossen en kan je bv ook terugvinden op plaatsen waar vroeger bos was, maar zomaar uitbreiden in een tuin doen ze normaal niet…

    1. Dankjewel hoor Jan! Ik zoek het tegenlicht op voor de leukste effecten maar verder moet ik het natuurlijk doen met wat er voor handen is in het bos. De achtergrond is daar meestal nogal ´chaotisch´, haha.

  2. Hoi Maarten. Wat een mooi verhaal! Wist je dat laatbloeiers en laatkomers heel belangrijk zijn? Het zijn de nadenkers en ze genieten dubbel van het leven, zo ook deze mooie bloemen. Als dank hiervoor genieten ze erg van de aandacht die ze krijgen en bloeien het langst. Het is vaak net als met mensen. Zij vergeten zelden iets en leven langer omdat ze genieten tot in de kern.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.