Geschatte leestijd: 2 minuten
Als je één voor één uit een buisje komt, moet er één de eerste zijn. Bij de gehoornde metselbijtjes is dat altijd een mannetje. Dat wordt zo bepaald door de mama-metselbij. Bij de eileg beslist ze of ze het eitje zal bevruchten, en het laatste eitje dat ze in een buisje legt, laat ze onbevrucht. Dat levert een zoon op.
Nu hebben eerstgeborenen in de mensenwereld meestal méér rechten, maar bij deze bijtjes komt het er op neer dat ze moeten wachten. Wachten tot de wijfjes uitkomen. En niet zomaar wachten! Bij metselbijen is dat iets heel actiefs. Een echte uitdaging van het reactievermogen. Want één ogenblik van onoplettendheid, eventjes afgeleid zijn, een keertje wegkijken, en hop, daar springt een rivaal op dat wijfje dat natuurlijk net dan uitkomt.
En die wijfjes paren dus maar één keer! Bij ieder wijfje dat je mist, is het weer wachten geblazen op de volgende. Trouwens, ook de mannetjes die wél konden scoren, blijven wachten tot er misschien nóg een verse maagd opduikt. Als echte venten proberen ze hun genen zoveel mogelijk door te geven. Onvermoeibaar zijn ze, in dat wachten!
Om goed zicht te krijgen op al die buisjes waaruit er wijfjes kunnen komen, is het handig om ervoor te blijven hangen. Alleen… dat vraagt ontzettend veel energie! Af en toe moeten die mannetjes dus wat uitrusten. Liefst onder een potentieel wijfjesproducerend buisje, want je weet maar nooit. Toch moeten ze ook energie bijtanken, in de vorm van nectar. En dan maar hopen dat er ondertussen niet teveel wijfjes uitkomen!
Waarop de meiden wachten met buitenkomen is niet duidelijk. Op beter weer, zodat ze meer bloemen vinden? Op voldoende mannetjes, zodat er zeker een goeie tussenzit? Het is niet dat ze de tijd nemen om zich op te maken alvorens uit te gaan. Ook daarvan is de timing nogal onduidelijk voor mannen in de mensenwereld. Maar ook die moeten kunnen wachten. Of ze daar net zo onvermoeibaar in zijn ? Daar durf ik me niet over uitspreken!
Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!
Super Maarten
Hartelijk dank, Jan!
Verrassend en interessant!
Uit een onbevrucht eitje komt een mannetje, wat bijzonder toch!
Straks eens googelen om nog extra info.
Ja, eigenaardig hoe dat geregeld wordt, niet? Iedere soort vindt weer andere strategieën om te overleven, en dat zorgt voor heel veel (bio)diversiteit !
Wat een prachtige reeks foto’s Maarten!
En ja, biezonder gebeuren toch van die metselbijen, goed dat je dat in het licht zet!
En erg merkwaardig vind ik dat die moederbijtjes op die manier bepalen of ze een wijfje- of mannetjes-bij op de wereld zetten! Wat zorgt de natuur toch steeds opnieuw voor de nodige verrassingen!
Dankjewel Moniek! Ja de natuur is zó complex en zit wonderlijk goed in elkaar, ik blijf er ook versteld van staan! 😊
Weer iets geleerd ☺️
Blij te horen, Herlinde! 😊
Wat een wonderlijke wereld toch, die van de insecten!
Amper te vatten hoe ze zich zo kunnen organiseren en weten wat te doen.
Je hebt dit alweer in een mooi verhaal gegoten, Maarten. De geslaagde foto’s erbij… dat is weer puur zondags genieten. Dankjewel.
Dankjewel hoor Lydi! Het is inderdaad wonderlijk allemaal, en fantastisch om dat hier in het eigen stadstuintje zo van dichtbij te mogen meemaken!
Prachtig verhaal en dito foto’s. Ik heb weer genoten van je vertelsel.
Blijf zo voortgaan en blijf gezond.
Groetjes Ellen
Dankjewel hoor Ellen! Doet me plezier te horen! 😊
Jouw local stories zouden niet misstaan in grote broer National Geographic !!
We hebben niet eens zelf fantasie nodig om (alweer ) binnen te stappen in een wonderlijk verhaal, telkens ook een ode aan de pracht en diversiteit van het leven. BEDANKT.
Dankjewel hoor Annemie! Blij te horen dat je ervan genoten hebt!
Hoi Maarten,
Wat een fantastisch, levendig, leuk verhaal weer. de manier waarop je dit vertelt maakt de verhaallijn zoveel mooier. je hoort die mannebijtjes bijna hardop denken. het prikkelt de fantasie. zou leuk zijn dit te vertellen op een basisschool om de kids te stimuleren meer hierover enthousiast te ma
ken.
Dankjewel hoor Ineke, blij dat je het leuk en enthousiasmerend vindt! Ik hoor wel meer dat ik hier kinderen in mee zou krijgen, tof!