meesterdief

Geschatte leestijd: 2 minuten

Hou jij ook zo van het filmgenre over de meesterdief die iedereen te slim af is? Je weet wel, zo een glamoureuze, gladde kerel of meid die er goed uitziet, duur gekleed loopt, en iedereen met een kwinkslag op z’n plaats zet in de simpele wetenschap dat niemand aan hem of haar kan tippen. En dat dan ook bewijst door een onmogelijke kraak te plegen. Er zijn natuurlijk allerlei tegenkantingen en onverwachte moeilijkheden om de film spannend te maken, maar de meesterdief overwint alle problemen met veel flegma en stijl. Naderhand vraagt iedereen zich af hoe de diefstal in godsnaam is kunnen gebeuren.

Naderhand vraagt iedereen zich af hoe de diefstal in godsnaam is kunnen gebeuren.

De meesterdief wekt sympathie op, omdat we respect hebben voor zijn meesterschap. Het stelen wordt tot kunst verheven. Werkelijk alles haalt ie uit de kast om alarmsystemen te omzeilen en de uitermate dure buit binnen te halen. Daar horen ook hightech instrumenten en vermommingen bij, en misleiding van het hoogste niveau. Dit in tegenstelling met ordinaire dieven en inbrekers, die hun job quick and dirty doen, en waar we helemaal geen respect voor hebben, integendeel.

De daas op de foto is ook zo’n meesterdief. Vermomd als een gewone grijze vlieg komt ze onschuldig ogend op mijn pols zitten. Heel omzichtig en ongemerkt schraapt ze mijn huid laagje voor laagje weg en sloopt zo mijn brandkast. Ze doet dat met haar tong, die er alleen maar uitziet als een gewone vliegentong. In werkelijkheid is het een gesofisticeerde rasptong. Ik voel er niets van. Dit in tegenstelling tot de twee steekmuggen die ik ondertussen al heb weggemept.

In werkelijkheid is het een gesofisticeerde rasptong.

Zelfs als ik haar toevallig opmerk en op heterdaad betrap, komt ze ermee weg. Want ze betovert me met haar ogen, waar ik helemaal in verdrink. De foto zorgt hopelijk voor begrip. En onder mijn ogen gaat ze onverschrokken verder met de kraak. Mijn alarmsysteem treedt pas in werking en haalt me met een pijnsignaal uit mijn trance als ze al lang weg is. Ik blijf alleen achter met een illusie rijker en een waardevol druppeltje bloed armer. De meesterdief heeft het ‘m weer geflikt!

De rasptong aan het werk

6 gedachten over “meesterdief”

    1. Haha, inderdaad Seb, maar hoe komt het dan dat we wel sympathie hebben voor de dieven uit de film? Want de diefstal zal ook wel pijnlijk zijn voor de getroffene…maar die is dan zelf meestal niet sympathiek, ’t is film hé 🙂

  1. Maarten,
    Bedankt om deze wetenschap wat dichter bij de mens te brengen.
    Het is niet overdreven als ik zeg dat je de Gerard Bodifée bent van de entomologie. Wanneer volgt je eerste publicatie ?
    Evertie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.