Wie rijdt er nu nog op diesel?

Geschatte leestijd: 2 minuten

Als kleine meerpaaltjes op een uitgestrekt strand komt de paarse knoopzwam bovengepiept. De zwam groeit in dood hout en volgt daarbij de gemakkelijke weg van de vaatbundels van de boom. Zo komt het dat autostrades van slanke, paarse knoopjes in de lengte van de stam tevoorschijn komen.

De knoopjes plooien eerst open tot kommetjes, maar groeien verder tot dichte, opeengeparkeerde kussentjes. Samen kunnen ze zo opvallende, hersenachtig-kronkelende groepen vormen. De kleur varieert van vleeskleurig tot donkerpaars.

In de zachtbelichte bosomgeving geeft de zwam een dieselkleurige gloed af. En laat de paarse knoopzwam nu net bekendstaan voor de vorming van een soort natuurlijke diesel. Paarse knoopzwammen scheiden een mix van vluchtige organische stoffen af, die qua samenstelling wel wat op bestaande brandstofmengsels lijken.

Deze zogenaamde schimmeldiesel zou daarom in aanmerking kunnen komen als biobrandstof, mochten we ooit een manier vinden om die op grote schaal te produceren. 

Maar de diesel dient de knoopzwam niet om zich warm te houden of om voort te bewegen, daar doen zwammen niet aan. Of misschien toch wel?

Want het dieselmengsel breekt het hout af waarop ze leven. Het afgebroken hout wordt opgenomen door de zwam en omgezet in nieuwe autostrades van mini-meerpaaltjes. Jaja, de paarse knoopzwam rijdt op diesel!


10 gedachten over “Wie rijdt er nu nog op diesel?”

 1. Kleurrijke taferelen om bij weg te dromen, Maarten. Je zorgt er wel voor dat zulke zwammensoorten ineens veel waardevoller worden in hun kleurenpracht.
  Het lijkt wel of je bij de laatste foto een led lichtje geplaatst hebt.
  Dankjewel om telkens de zondag wat op te vrolijken,Maarten.

 2. Dankjewel Maarten voor dit, ook weer leerzame verhaal. Mooie foto’s heb je ook weer geschoten.
  Fijne zondag en tot de volgende,
  groetjes Ellen

 3. Wat een prachtig verhaal en de foto’s zijn schitterend. Deze zwammetjes nog nooit gezien. Fijn dat je ons mee meeneemt in de ontdekkingsreis hiervan.je bent wel erg oplettend en ziet en weet er veel van. Altijd weer een verrassing. Dank je wel. Fijne zondag, Maarten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.