Op naar een nieuwe dag!

Geschatte leestijd: 2 minuten

Zo’n rustig hoekje met bloeiende distels biedt talloze slaapkamers voor overnachtende hommels. Iedere bloem is een bed&breakfast op zich! De stekels bieden houvast en bescherming tegelijk. En ’s morgens staat het ontbijt al klaar binnen handbereik. 

Bij het vallen van de avond komen de gasten één voor één aangeland. Zoemend strijken ze neer om zich vergenoegd te installeren in een vrij kamertje. Het is een drukke en tegelijkertijd rustgevende bedoening om gade te slaan. 

Zowel steenhommels als tuinhommels melden zich aan. Deze werksters geven dag in dag uit alles voor hun kolonie. Met hun dichte beharing zijn hommels goed beschermd tegen de kou, en het zijn dan ook de eerste en de laatste bestuivers die je bezig ziet in de loop van de dag én van het jaar. Van in de vroegste lente tot in de late herfst zijn hommels actief van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat.

Om optimaal gebruik te maken van de werkdag zetten sommige hommels zich ’s avonds al klaar in pole position, in plaats van te overnachten in het nest. Misschien is het nest zo midden in het seizoen ook al wat krap geworden, en dan wordt de weinige plaats voorbehouden voor de larven en de jonge werksters die ze verzorgen. 

Het zijn daarom ook oudere, ervaren hommels die een kamertje buitenshuis boeken. ‘Ouder’ is wel betrekkelijk in dit verband want werksters leven maar zo’n vier weken alles samengenomen. Maar je ziet het ze wel aan: hun vleugels zijn al wat afgesleten, de beharing doffer en uitgedund, en ze zitten vaak vol mijten.

Maar deze ‘oudjes’ kunnen best nog wat meegaan. En wat een decor om in te slapen! Zo zachtjes meewiegend met de wind, in de laatste stralen van de ondergaande zon, moet het heerlijk doezelen zijn. Op naar een nieuwe dag!


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

15 gedachten over “Op naar een nieuwe dag!”

  1. Dag Maarten,

    Gelukkige verjaardag Maarten!
    Bedankt voor de mooie foto’s.
    De kruldistel trekt mijn aandacht, deze heb ik nog niet waargenomen.
    De speerdistel en kaardenbol laat ik in mijn tuin staan, als ik voorzichtig ben dan kan ik deze onder controle houden, de gewone distel dat is een ander paar koek…
    Groene groeten
    Jan

  2. Wel kijk, dat is nu één van de leuke bij-effecten van deze posts: even verder googlen op “distel” en botsen op dit interessant weetje:

    “Om eerlijk te zijn, niemand weet zeker hoe de paarsbloeiende distel zo belangrijk is geworden. Maar een legende verhaald hoe een troep slapende Schotse krijgers werd gered van een hinderlaag van het aanvallende Noorse leger, toen een van de vijanden op de prikkelende plant stapte.
    Zijn pijnlijke schreeuw wekte de slapende krijgers die vervolgens de aanvallers versloegen en de distel adopteerde als hun nationale symbool.”

    Waar “hommeles” tussen naties al niet toe leidt 🙂

  3. Proficiat met je verjaardag, Maarten!
    Als traktatie alweer een heerlijk tekstje met prachtige foto´s… dankjewel!
    Geniet maar verder van jouw dagje,
    🕷🥳🪳🥳🪲🥳 🐞

    Kristel & Co

  4. Hoe weet je het verschil tussen
    “oudere en ervaren hommels” en andere, dus de “jongere en niet- ervaren hommels”. Aan hun gedrag? Ik weet dat er heel veel onderzoek is (gedaan) bij hommels, en dat hun gedrag zeer boeiend en verrassend is.

    1. Hoi Anny, ik las dat de jongeren moeten zorgen voor de larven en het nest proper houden. En het klopte dat al die ‘buitenslapers’ nogal gerafelde vleugels hadden. Veel groetjes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.