Toch niet aan de paddo’s gezeten?

Geschatte leestijd: 2 minuten

We weten natuurlijk allemaal dat sommige paddenstoelen giftig zijn, en dat je er beter niet van eet als je niet honderd procent zeker bent van de soort. Daarentegen wordt er volop beweerd dat het helemaal geen kwaad kan om giftige paddenstoelen vast te nemen. Maar als je dáár probeert iets over op te zoeken… blijkt daar helemaal geen bewijs van te bestaan! Studies genoeg die aantonen wat de effecten zijn van het eten van giftige zwammen, maar over het aanraken: niets.

De toxines kunnen nochtans doorheen de huid dringen. Het zullen dan wel maar lage concentraties zijn die je binnenkrijgt, en de symptomen zó licht dat je die wellicht aan iets anders zal toeschrijven. Wat maagkrampen, een beetje zweten, hoofdpijn, verwarde gedachten, er wat slapjes bijlopen,… dat overkomt iedereen wel eens, niet? Maar dat zijn ook allemaal symptomen van lichte vergiftigingen. En wie weet heb je wel paddenstoelen vastgehad? Vaak komen die symptomen trouwens met wat vertraging, soms meerdere dagen, waardoor je niet meteen het verband legt…

Ik vraag me soms af of ik ook bij het fotograferen vergiftigd kan raken. Want ik duw af en toe wel eens wat paddenstoeltjes opzij voor een beter beeld, en de meest hardnekkige zelfs meerdere keren als ze niet mooi op hun plaats blijven. Terwijl zo’n herhaaldelijk contact makkelijk kan leiden tot lichte symptomen, zoals trillende vingers, wazig zicht of plotse aanvallen van overmatige verbeelding. Maar gelukkig heb ik daar allemaal geen last van. Bewijs geleverd!

Beelden genomen door bewust onscherp te stellen tijdens de opname


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

6 gedachten over “Toch niet aan de paddo’s gezeten?”

 1. Adriaensen lydi

  Wetenschappelijk bewezen of niet…. Afblijven is de boodschap,Maarten. Prachtige wazige foto’s trouwens alweer die op het eerste zicht doen vermoeden dat je aan de paddo’s zat. Ik leerde al als kind (en dat is bijzonder lang geleden): daar mag je alleen maar naar kijken en aankomen niet. Neem dus altijd een stokje ter hand om een paddenstoeltje opzij te buigen voor het fotograferen. 😉

 2. Prachtig gevonden, zowel je verhaal als de beelden!!!
  Het bewijs is nu geleverd, aanraken van paddestoelen kan symptomen van vergiftiging veroorzaken 😉
  🍄🍄🍄🍀🤭

  Je kan er beter even aan proeven en direct uitspuwen… dit is zonder gevaar!
  Ook al bewezen…door vele mycologen, alvast als je geen te grote hap neemt, laat dit voor slakken, eekhoorns,…

  1. Bedankt Moniek! Ik denk ook dat het niet al te veel kwaad kan, maar dat er geen effecten zijn is dus nooit wetenschappelijk bewezen…ook niet van dat proeven trouwens!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.