Wat een verrukkelijke vorst!

Geschatte leestijd: 2 minuten

Wat kan een beetje vorst toch wonderen doen! Net als bij sneeuw legt de rijp een blinkend laagje over de wereld. Als bedekt met de mantel der liefde ziet alles er zoveel mooier uit, en worden zelfs de meest lelijke, kale plekken omgetoverd tot lieflijke taferelen. En als daar dan de zon op schijnt, gebeuren er echt mirakels! Als je er oog voor hebt tenminste…

Zelfs een simpel plantje als deze valse salie krijgt dan plots een feestelijke look. De weerkaatsingen op de bevroren dauwdruppels brengen me helemaal in verrukking!  Ik vergeet zelfs hoe koud het is. 

Valse salie lijkt op de salie die we als keukenkruid gebruiken. Het heeft dezelfde grootte en groeivorm, en dezelfde stompe, zachtbehaarde en gekreukelde bladeren. Maar het is dus een volledig andere soort, en ruikt en smaakt helemaal niet, zeker niet als salie. 

Valse salie is ook helemaal niet zeldzaam. Je zou het eigenlijk een van de minst opvallende plantjes die je vindt aan bosranden kunnen noemen. 

Ook de splitvruchten zijn onopvallend bruingekleurd, en daarvan blijven nu zelfs alleen nog de lege zaaddoosjes over. Kale, lelijke stengels waar je zo aan voorbijloopt. Maar die rijp! En die zon! Was alles niet al lang weggesmolten, ik zat er nog! Verrukt tot en met!


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

7 gedachten over “Wat een verrukkelijke vorst!”

  1. Bevroren dauwdruppels… is er iets mooiers in afwachting van de lente die hier op de loer ligt? Prachtige foto’s alweer,Maarten. Met je titel werd ik even op het verkeerde been gezet…. Dacht even aan onze vorst Koning Filip. 😙
    Hou vol met je Natuurvertelsels en bezorg menig Vlaming een mooie zondag.

  2. valse salie…ik zal er eens beter op gaan letten. Ik ken het bloemetje helemaal niet of dat zie je niet met het blote oog.
    Het plantje heb ik volgens mij wel eens gezien. Wij zetten bloemen toch veel op de foto (vooral in Zwitserland) maar ook mijn man zegt het niets.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.