Rapunzel en de dikke hommelprins

Geschatte leestijd: 2 minuten

Rapunzel, Rapunzel, laat toch je gouden haren neer! Met zuchten en puffen was de dikke, zwartbehaarde prins de stengel omhooggeklommen en probeerde hij nu de torenkamer binnen te dringen, het is te zeggen, die warrige haarbol waar de bloeiwijze van witte rapunzel zo op lijkt. Maar Rapunzel was niet van plan om het hem gemakkelijk te maken!

Op de torenkamer

Playing hard to get, zijn de bloemen opzettelijk zo ingericht dat de dikke prins nogal wat moeite moet doen om bij de nectar te kunnen. De bloemblaadjes zijn immers vergroeid tot een soort kromme buis, die na een tijdje onderaan opengaat. De stempel groeit ondertussen doorheen die buis terwijl ie het pollen meeneemt van de helmdraden. Als de dikke hommelprins zich doorheen de openstaande, goudwitte bloemblaadjes kan wringen, komt het pollen op zijn vacht terecht en wordt het zo naar andere bloemen gevoerd.

Warrige haarbol
Kromme buizen die onderaan opengaan, en waar de stempel doorheen groeit

De rapunzel is genoemd naar de eetbare wortelstok, die er wat uitziet als een klein raapje. De volledige plant is trouwens eetbaar, en zowel knol, stengel als bloemen werden vroeger geoogst. Maar nu zou dat niet veel meer opleveren. Alhoewel de witte rapunzel overal in de loofbossen van Midden-Europa voorkomt, is ie heel zeldzaam in Vlaanderen en Nederland. Wallonië ligt zo’n beetje op de grens van het verspreidingsgebied en dat is ook waar ik deze exemplaren vond.

Ondanks het zware labeur blijft de hommelprins afkomen op witte rapunzel, als was hij behekst. Verblind door het toverdrankje van de zoete nectar dwaalt ie rond tot ie haar terugvindt. En dan gaan de oogjes weer open, en is het smullen geblazen! Als Rapunzel haar gouden haren wil neerlaten tenminste…

Verblind ronddwalend

Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

8 gedachten over “Rapunzel en de dikke hommelprins”

  1. Prachtige plant is de rapunzel. Is er in België alleen de witte variant?
    Wij zijn net terug uit Zwitserland en daar staan de blauwe en zwarte rapunzel. De bolrapunzel vind ik zelf ontzettend mooi.
    Mocht je er een foto van willen hebben kan ik je die toesturen 🙂

    1. Dag Ellen, er is ook de blauwzwarte rapunzel, en die kruist ook soms met de witte. Die zwarte en blauwe zullen ook variaties zijn van de blauwzwarte rapunzel denk ik, of zijn het echt aparte soorten? Foto welkom!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.