Best een milde straf

Geschatte leestijd: 2 minuten

Straf mij maar eens goed. Stuur me maar eens een eentonig grasveld in, met alleen maar gras, en waar verder niets te beleven valt. Een veld zonder beestjes, zonder bloemen, zonder fun. Hoe saai klinkt dat niet zeg! O, wat een straf!

Dat is alsof je me met de vossenstaart zou geselen, zoals dat wel eens wordt gezegd. Het is namelijk een nogal milde straf, als je te maken krijgt met mooi opschietende en bloeiende grassen. Kijk maar eens naar deze grote vossenstaart. Fier rechtop staat ie te pronken. Dat is niet vanzelfsprekend, want zijn broertjes rosse en geknikte vossenstaart durven al eens gaan liggen. Bij grote vossenstaart zijn de stengels ook geknikt, maar dan alleen aan de voet, met de stengel rechtop. Tot wel 120 cm hoog kan ie zo worden, en dat is nodig want hij groeit bij voorkeur in overstromingsgebieden. Hij kan dan ook zeer goed tegen een hoge waterstand, zelfs midden in het groeiseizoen. Is dat niet straf?

Het is trouwens een van de eerste grassen die bloeit, al vanaf april. Grassen vormen aren, net zoals onze graangewassen dus, die eigenlijk ook grasachtigen zijn. Maar bij de zogenaamde aarpluimgrassen staan de aartjes op zeer korte zijtakjes. Doordat daar bij grote vossenstaart een langer, uitstekend kafnaaldje bijkomt, en die ook nog eens mooi oranjebruin verkleurt, lijkt het geheel op zo’n mooie pluimstaart als van de vos.

Grote vossenstaart is helemaal niet zeldzaam, wel integendeel. Op een geschikte groeiplaats, vochtig, voedselrijk en onbegraasd, verdringt grote vossenstaart de meeste andere planten. Je krijgt dan heel eentonige vlaktes vol hoog opschietende vossenstaart. Alleen maar gras dus, hoe saai! Maar best een milde straf!


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

6 gedachten over “Best een milde straf”

 1. Mooie grassoort die je weer perfect wist te vangen,Maarten.
  In deze hoge grassen speelden we vroeger verstoppertje,denk ik. Dat was voor de tijd dat iedereen een ‘mooie pelouse’ aanlegde…en maaien maar. Zonde toch!

  1. Zeker weten, Lydi, wat een zonde, wat een gemiste kansen! Gelukkig zijn er nog wilde, ongemaaide grasvelden waarin we terechtkunnen! Dankjewel!

 2. Ha die Maarten , gestraft met ’n saai grasveld ! Vossestaarten,Witbol, en vooral Timothee. De namen alleen al geven me de kriebels, of beter zware allergieslapte en andere nare symptomen. Soms denk ik eraan om naar de Sahara te verhuizen. Maar daar houdt de hitte me tegen. We zullen de lente dan maar gewoontegetrouw hier uitzitten en het grasveld vanop ’n veranda gadeslaan ! Veel groen en vooral sterkte !

 3. Hoi Maarten. Nou ik vind het niet saai hoor of een straf. Ze zijn mooi en fier en hoort bij het vlakke land. Volgens mij vinden insecten ze ook best wel spannend. Ook wiegen ze zo mooi mee met de wind.
  Groetjes, Ineke

  1. Dankjewel hoor Ineke! Ja zo met z’n allen wiegend in de wind vind ik ze ook mooi! Voor insecten valt hier wel niet veel te rapen, want grassen worden bestoven door de wind en produceren dus geen nectar. Veel groetjes terug!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.