Geschatte leestijd: 2 minuten
Ik vond een plaats in het bos vol met heerlijk ogend snoepgoed. Over tientallen vierkante meters worden er roze bonbons omhoog geduwd doorheen het bladerdek. Ze zien er uit om op te vreten en de vingers af te likken!
Het heksenschermpje kleurt zo prachtig roze doordat het een aantal unieke rode pigmenten bevat. Maar je blijft er beter af. De roze kleur waarschuwt dat de paddenstoel giftig is, net als de rood-met-witte-stippen vliegenzwam.
Beide zwammensoorten bevatten trouwens dezelfde gifstof: muscarine. Die beschermt de paddenstoelen tegen insecten- en slakkenvraat.
Maar paddenstoelen moeten zich ook beschermen tegen… andere paddenstoelen! Er bestaan immers schimmels die paddenstoelen parasiteren. Vooral op de hoedjes van mycena-paddenstoelen, waartoe het heksenschermpje behoort, zie je nu en dan wel eens schimmelpluis.
Om zich te beschermen tegen die parasitaire schimmels bevatten heksenschermpjes formaldehyde, beter bekend als formol. Ook dat is een giftige en zelfs kankerverwekkende stof.
Je ziet dat heksenschermpjes nogal wat uit hun hoed moeten toveren om er als een aantrekkelijk snoepje te blijven uitzien. Maar zeker in dit geval is snoepen niet gezond!
(beelden van november 2023 uit de Makegemse bossen te Merelbeke)
Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!
Prachtig en volledig eens met de reeds geplaatste commentaren.
Hartelijk dank Etienne!
Hey Maarten, prachtige beelden zoals altijd. Leuk dat je vergelijkingsbeelden tele/breedhoek geplaatst hebt. Beide benaderingen zijn waardevol als ze technisch goed zijn uitgevoerd zoals hier. In natuurfotografenmiddens vind ik de ‘floue’ benadering soms teveel de nadruk en overhand te krijgen maar wellicht ligt dat meer aan het feit dat ik te nuchter en determinerend kijk naar de dingen ;-). In ieder geval vind ik de laatste een juweeltje die de richtlijnen uit de fotografiecursussen en -handboeken lekker aan zijn laars lapt.
Dankjewel hoor Marc! Je hebt gelijk dat degelijke zachte beelden nu meer in zijn, ik vind die zelf ook mooi en doe dus volop mee met die ‘mode’. Maar ik moet toegeven dat ik de scherpe breedhoekbeelden steeds meer begin te appreciëren!
Wat hebben ze in Merelbeke dat wij missen in de Kempen?
Zulke snoepgoedroze paddenstoelen kwamen hier nog nooit op ons pad. Dankjewel voor de waarschuwing aangaande hun giftigheid,Maarten.
Je prachtige foto’s zijn altijd een streling voor het oog maar nu je het vraagt… die met de telelens zijn sfeervoller voor mij omdat er dan vaak iets flou over de achtergrond hangt. Ga je uitleg geven dan is scherper voor de observatie vaak duidelijker wat mij betreft. Breedhoeklenzen geven ook mooi resultaat hoor. Dankjewel hiervoor!
Dankjewel voor de feedback Lydi! Met de telelens probeer ik inderdaad sprookjesachtige, ‘zachte’ beelden te creëren terwijl de breedhoeklens dan weer de omgeving mee in beeld brengt. Zo hebben ze beide hun voordelen!
De foto met de telelens is echt sprookjesachtig, bijna surreëel. Deze vind ik persoonlijk de mooiste. De andere is ook mooi getrokken en staat dichter bij hoe wij de paddenstoelen zien in het bos, maar de linker focust je aandacht meer op één voorwerp. We zitten al genoeg in de realiteit van elke dag. Blijf ons verrassen.
Dank je wel voor je feedback Isabelle! En je analyse komt helemaal overeen met wat ik probeer te bereiken met mijn beelden, dat komt dus goed uit!
Hai Maarten,
wat een schattige paddenstoeltjes. Nou, ik zou er niet van eten hoor maar ze zijn wel erg mooi van.kleur. Een sprookjespaddenstoel!. Alleen kijken en niet aanraken. Hoe weet je toch altijd iets bijzonders te vinden!
Hele fijne zondag,
Groetjes, Ineke
Dankjewel voor de reactie Ineke! Het is soms wat zoeken, maar er valt altijd wel iets speciaals te vinden in de natuur! Ook voor jou nog een mooie zondag en veel groetjes terug!