Toeval? Daar kan je naar fluiten!

Geschatte leestijd: 2 minuten

Het is weer de tijd van het jaar waarop fluitenkruid onze bermen vol kleurt. En iedere keer opnieuw word ik overweldigd door de uitbundigheid waarmee dat gebeurt. Waar komen die witte schermen toch allemaal zo plots vandaan? Het ene moment zijn de bermen nog groen, en enkele dagen later is alles oogverblindend wit.

Het zijn inderdaad vroege bloeiers, die hoog opschieten, tot wel anderhalve meter hoog. Zo steken ze boven alles uit, en kan je er niet naast kijken. Doordat de stengels hol zijn, moet de plant niet investeren in al te veel weefsel en kan ze dus snel opschieten. Sneller en hoger dan de concurrentie! Ook het bloemenscherm is geoptimaliseerd om zoveel mogelijk de beschikbare ruimte op te vullen en zo insecten aan te trekken. Het bestaat uit wel acht tot vijftien schermstralen die netjes op elkaar aansluiten.

En ook de individuele bloempjes zijn hierop afgestemd: de kroonblaadjes zijn niet gelijk maar hebben telkens een andere vorm om perfect te passen binnen zo’n schermstraal. Naar buiten toe worden ze steeds groter. Op deze manier wordt een heel fijn getekend maar welgevuld kantwerk bekomen.

Het is dus helemaal geen toeval dat fluitenkruid zo overheersend is. Nee nee, naar die gedachte mag je fluiten! Het is het resultaat van heel efficiënte overlevingsstrategieën waar we alleen maar bewondering voor kunnen hebben. En dat doe ik dan ook, jaar na jaar opnieuw!


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

8 gedachten over “Toeval? Daar kan je naar fluiten!”

  1. Ik was al gek op het uitbundige fluitekruid dat mijn dagelijkse wandeling langs het kanaal hier vlakbij opfleurt. Maar dank zij jouw foto’s is mijn blik nu ingezoomd en mijn achting gestegen. Bedankt!!

  2. Fluitenkruid…. Eindelijk wordt dit natuurwonder me duidelijk.
    Maarten, we zijn al jaren fan van dit mooie kantwerk dat we zelfs gebruikten bij de decoratie van ons trouwfeest en dat we nu in Zeeland al fietsend blijven aantreffen.
    Zou deze prachtige verschijning haar naam te danken hebben aan de holle stengel waarvan vroeger de kinderen fluitjes maakten?
    In elk geval alweer een waardevolle bijdrage aan je natuurverzameling. Merci hoor.

    1. Dankjewel hoor Lydi! En inderdaad, de naam komt van het feit dat je een fluitje kan maken van de holle stengels: afsnijden juist onder een knoop waar een natuurlijke afsluiting van de stengel zit. Nog veel genot van fluitenkruid gewenst op de fietstochten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.