Waar een lachebekje goed voor kan zijn!

Geschatte leestijd: 2 minuten

De dikkopjes van onze bruine kikkers lijken voortdurend te glimlachen. Hun kleine, beweeglijke mondjes vormen echte lachebekjes. Als je goed kijkt, zie je echter dat die mondjes bestaan uit verschillende rijen liptandjes. 

Het zijn harde monddelen waarmee ze algen en wieren afschrapen van de steentjes en keien in de beek waar ze opgroeien. Daarrond zit ook nog een zachte gerafelde rand. Die vormt een soort zuignap waarmee ze zich vastzetten om harder te kunnen schrapen. 

In hun jonge leven zijn dikkopjes immers voornamelijk planteneters. In een beek vind je planten in overvloed, dus dat komt goed uit. Maar eigenlijk eten ze alles, en worden dode regenwormen en dergelijke ook snel opgeruimd. Al schrapend dan. Pas als volwassen kikker schakelen ze volledig over op een dierlijk dieet van insecten en slakken, die ze in hun geheel naar binnen slikken. 

In de Gentbrugse Meersen barsten de sloten van de dikkopjes. Met hun grappige, donkere lijfjes kronkelen ze door het heldere water. Ze zoeken de warmere, ondiepe kanten op, en liggen vaak ogenschijnlijk te rusten op de oevers of op stenen. 

Maar dat is maar schijn. In werkelijkheid zijn ze druk bezig hun maagjes te vullen met de algen. Ze moeten immers zo snel mogelijk groeien en kikker worden. Waar een lachebekje toch nog goed voor kan zijn!


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

8 gedachten over “Waar een lachebekje goed voor kan zijn!”

 1. Vandecandelaere

  Dag Maarten,
  Mooi verhaal, duidelijke foto’s.
  Ik weet niet of je les geeft maar mocht het zo zijn dan zou ik als student aan jouw lippen hangen.
  Natuurlijke groeten
  Jan

 2. Dankjewel, Maarten!
  Had nooit gehoord dat kikkers 3 rijen tandjes hadden..dacht dat ze er geen hadden en alles maar doorslikten.!!!
  Nog heel veel bij te leren!
  Het is een leuk begin van de zondag om iets bij te leren! En nog mooie foto’s en een video te bekijken!Olé!
  Groetjes
  Mio

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.