Daar zijn de aliens weer!

Geschatte leestijd: 2 minuten

Daar zijn de aliens weer! Jaar na jaar landen er invasies van allerlei soorten. Ze komen in alle maten en vormen, de ene na de andere. De waarnemingen blijven zich opvolgen, nee dit kan echt geen inbeelding zijn!

Ze komen uit een universum onder water, en veroveren nu ons luchtruim. Geniepig sluipen ze uit hun larvaal omhulsel. Het gevleugelde, sierlijke harnas is getooid met een beweeglijke kop en zes stekelige grijparmen. In vlucht worden die armen samengebracht als een soort korf waarmee hun prooien worden gevangen.

De grote bolle ogen van deze aliens staan aan de zijkanten van hun kop, zo ver mogelijk uiteen. Ze hebben iets hypnotiserend. Kijk niet in die ogen, of je raakt verslaafd, net als ik. Dan ben je hopeloos verloren, en hebben de aliens je in hun macht!

De ogen zijn zodanig samengesteld dat ze vooral recht voor zich uit kunnen kunnen scherpstellen. Door de overlappende beeldvelden hebben ze wellicht een zeker dieptezicht. Dit laat hen toe obstakels te vermijden en te jagen tussen de oevervegetatie. 

Ze jagen volledig op het zicht. In het donker vangen ze alleen dauwdruppeltjes.

Het zenuwsysteem dat ogen, hersenen en vliegspieren verbindt, reageert in ieder geval razendsnel. Het bevat gespecialiseerde zenuwcellen en dateert al van miljoenen jaren van voor wij aardbewoners nog maar bestonden. Dat het al die tijd nauwelijks ongewijzigd bleef, is een teken van succes. Een stilzittende prooi heeft geen schijn van kans tegen deze aliens.

Daar komt alweer een nieuwe invasie! Die waterjuffers toch! Wat een aliens!


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

8 gedachten over “Daar zijn de aliens weer!”

 1. Vandecandelaere

  Dag Maarten,
  De insectenwereld is zo fascinerend.
  Een larve die leeft en groeit in het water om dan, na bijna een jaar, een vliegstadium door te maken.
  Sommige insecten leven maar één dag op het droge. (ééndagsvlieg)
  Heel oneconomisch, maar ja dat is dan weer vanuit het standpunt van sommige mensen gekeken.
  Ik vermoed dat het ontstaan/evolutie van de dierenwereld hier de verklaring is. Alle leven is immers ooit uit de oceaan gekomen.
  Greets
  Jan

 2. Prachtig geschreven Maarten. Als ik erin meega zou je waarachtig denken dat aliens onze wereld blijven veroveren. Wie weet wat zij weten, hoe klein ze ook zijn, waar wij geen weet van hebben. Waar je zo klein ook, heel groot in kan zijn. Faschinerend hoor! En wonderlijk. Fijne zonnige dag vandaag.
  Groetjes, Ineke

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.