Waar kan jij je ei nog kwijt?

Geschatte leestijd: 2 minuten

Het is een drukte van jewelste tussen de weelderige paddenstoelenmassa van de honingzwam. Terwijl de sporen ronddwarrelen, vliegen kleine schildwespjes op en aan. De mannetjes jagen er op de wijfjes. En de wijfjes jagen er op iets anders. 

Wijfje schildwesp (met legboor) op uitkijk tussen de ronddwarrelende honingzwamsporen

Ze duiken regelmatig weg tussen de lamellen van de paddenstoelen. Het is een plezier om ze gade te slaan. Ze plooien hun vleugels netjes langs het afgeplatte lichaam en laten zich dan zakken.

Vleugeltjes opplooien en je laten zakken

 Wat moet het heerlijk zijn om je zo onder te dompelen in die zoete weeë paddenstoelengeur, en aan te schurken tegen die zachte, gladde lamellen! Het zijn precies kippetjes die zich behaaglijk in hun nest neervleien om in alle genoegdoening een ei te leggen.

Helemaal ondergedompeld in de honingzwam

Met de lange antennes tasten ze onder zich, tegen de onderkant van de paddenstoelhoed. Want dáár zit, wat ze zoeken. Dáár moeten ze hun ei kwijt. 

Op zoek tussen de lamellen van de paddenstoelenhoed

Honingzwammen zijn niet giftig en worden daarom graag gebruikt als voedselbron voor allerlei vliegen- en muggensoorten. Die komen er hun eitjes leggen en de larfjes doen zich tegoed aan het zachte paddenstoelenvlees. Zo wordt de moordende honingzwam zelf ook langzaam opgegeten.

Deze vlieg komt eitjes leggen in de paddenstoelen

En het is naar die vliegenlarven dat de schildwespen precies op zoek gaan. Doorheen die doordringende paddenstoelengeur ruiken ze waar er larven passeren, en dan leggen ze er snel een eitje in. Met hun legboor prikken ze desnoods doorheen de paddenstoel in de larve en floep, daar zit het eitje op zijn plaats. 

Terwijl de sporen ronddwarrelen raken de schildwespen hun ei kwijt
Hier zie je hoe een vliegenlarve zelf tevoorschijn kruipt van tussen de lamellen, terwijl de schildwesp een andere made parasiteert met de legboor uitgeklapt en naar beneden gericht.
Mannetje (zonder legboor) op jacht. Maar die is niet geïnteresseerd in de made links van hem…

De vliegenlarve zal van binnen worden opgegeten door de schildwespenlarve, die erin verpopt tot een volwassen schildwesp. En zo wordt de honingzwam toch nog geholpen door een bondgenoot. Al wil die alleen maar haar ei kwijt natuurlijk.


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

14 gedachten over “Waar kan jij je ei nog kwijt?”

  1. Prachtig verhaal over een piepklein stukje realiteit waarin eens te meer de samenhang van alles duidelijk wordt… Nu nog de mens zover krijgen dat hij zijn (nederige) plaats daarin (h)erkent – het grote geheel kan er maar wel bij varen! Mooi hoe jij daar op jouw unieke manier toe bijdraagt, dank je wel. (En ik deel het nog eens op mijn tijdlijn!)

    1. Prachtig hoe je dit met je observatie kan verwoorden. Zo mooi he hoe alles samenwerkt in de natuur. Daar kunnen wij nog heel veel van leren.
      Dank voor je uitgebreide uitleg.

  2. Etienne Van Wambeke

    Doet mij denken aan biologische bestrijding met sluipwespen… Hoe beestjes zulk gedrag instinctmatig vertonen gaat mijn petje (grote klak) te boven.

    1. Inderdaad Etienne, het blijft verbazen hoe die beestjes zo perfect weten waar ze hun ei kwijt moeten en wat ze daarvoor moeten doen. Want zo eenvoudig is het allemaal niet, ook al ziet het er natuurlijk uit…

    1. Ja ik ben ook nog altijd verrast Lydi! En het blijft opletten! Want ik was eigenlijk de honingzwam aan het fotograferen, maar toen trokken die schildwespjes mijn aandacht… Dankjewel!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.