Haast je langzaam

Geschatte leestijd: 2 minuten

Langzaam komt er beweging in de blinkende lijfjes van deze barnsteenslakjes. Door de nachtelijke koelte waren ze helemaal verstijfd, maar het zachte licht van het ochtendzonnetje is voldoende om hen wakker te maken. Glinsterend en blinkend schuiven ze vooruit, nog bedekt met het ochtenddauw. Eenmaal ze wakker zijn, is er geen houden meer aan.

Want heb je er al eens op gelet dat een slak voortdurend in beweging is? De meeste dieren zitten ofwel stil, ofwel bewegen ze. Maar het lichaam van een slak beweegt constant. De antennes tasten de omgeving af terwijl het lichaam over de bodem golft en bolt. Dat gaat soms zo traag dat je het nauwelijks opmerkt, maar het gebeurt wel.

De barnsteenslakjes haasten zich langzaam vooruit tussen de waterplanten waarvan ze leven. Daarom vind je ze vooral langs de waterkant en in drassige weiden of moerassen. Het is een heel algemene soort, maar daarom niet minder mooi. Hun amberkleurige, gemarmerde huisje licht heerlijk op in de zon. 

Barnsteen is gefossiliseerd, versteend hars van een prehistorische dennensoort. Het is honingkleurig en transparant. Het wordt al sinds de oudheid gedragen als juweel, en als je de verkopers moet geloven, maakt het je vrolijk, evenwichtig en geduldig, en geeft het zelfvertrouwen. Neerslachtige gevoelens verdwijnen als ochtenddauw voor de zon. Die honingkleurige barnsteenslakjes zich zo langzaam zien haasten heeft op mij precies deze uitwerking.

(beelden van mei 2023 uit de Damvallei te Destelbergen)


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

4 gedachten over “Haast je langzaam”

  1. Mooie fotos Maarten. En ja het zijn mooie beestjes, maar zo jammer dat ze ook de mooie plantjes eten. Zo is de natuur, alles heeft elkaar nodig. Fijne dag.
    Groetjes, Ineke

    1. Het is waar dat we onszelf soms teveel opjagen Lydi, dan zou het inderdaad wel goed uitkomen om zo’n slakje te zijn! En bedankt voor de complimenten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.