Wat gloeit er in het struikgewas?

Geschatte leestijd: 2 minuten

In het liedje van Toon Hermans komen we nooit te weten wat er nu precies ruist in het struikgewas, maar als er daar iets gloeit…ja, dan weten we het onmiddellijk: de grote glimworm! Want in onze contreien komen er maar twee soorten glimwormen voor: de kleine en de grote. Akkoord, er is ook nog de kortschildglimworm, maar die geeft nauwelijks licht. Terwijl het bij de kleine glimworm het mannetje is dat licht afgeeft – al vliegend, wat dus een bewegend lichtje oplevert – is het bij de grote glimworm het wijfje dat gloeit. En die wijfjes kunnen niet vliegen, maar blijven mooi stilzitten.

Ondanks het feit dat ze ook vuurvliegjes worden genoemd, zijn glimwormen helemaal geen vliegen, en zelfs ook geen wormen. Het zijn kevers, en die krijgen dus pas vleugels als volwassenen. Keverlarven zien er wat uit als rupsen, en bij glimwormen dan eerder als platte, geribbelde rupsen.

Uitzonderlijk genoeg krijgt het volwassen wijfje glimworm geen dekschilden en vleugels zoals het mannetje. Dat mannetje moet immers op zoek naar het wijfje, that’s the game! Het wijfje zelf investeert al genoeg energie in de lichtproductie, waarom zou het dan nog eens moeite doen om vleugels aan te maken en – nog veel lastiger – ook nog eens te vliegen? Toch is het bij de kleine glimworm dat wat het mannetje precies doet: gloeien én vliegen. Maar ja, mannetjes staan dan ook gekend als uitslovers… als het op paren aankomt!

Het wijfje blijft relatief laag bij de grond, kruipt hoogstens tot een hoogte van een halve meter, en rekent erop dat het mannetje haar op het zicht vindt, met zijn extra grote ogen. Je zou het niet verwachten, maar zelfs tussen al dat struikgewas door, op die lage hoogte, zijn ze inderdaad goed te vinden in het donker. Maar je moet weten waar te kijken!

Wat gloeit daar in het struikgewas?

De grote glimworm staat geboekt als vrij algemeen, omdat het beestje inderdaad goed verspreid is. Maar ik vond het nooit in grote aantallen. En het heeft altijd wel iets feestelijk, en tegelijkertijd ook iets spannends, om zo een lichtgevend beestje te vinden in het donker. Ik gloei dan telkens zelf ook helemaal van opwinding!


7 gedachten over “Wat gloeit er in het struikgewas?”

  1. Wat een mooie foto’s alweer Maarten. Weet je ook in welk soort ‘struikgewas’ ze voorkomen bij ons? Graag zou ik ze wel eens zien glimmen maar weet niet waar ik ze moet zoeken. Ik zag ze enkel in de ‘donkere kamer’ van de zoo.

    1. Dankjewel Lydi! Glimwormen doen niet echt moeilijk over het soort struikgewas, ze zitten vooral op gras en ik vond ze op brandnetels. Zolang het maar in de buurt van water is voelen ze zich thuis. Om te weten waar je ze kan vinden in je buurt zou ik aanraden eens te kijken op http://www.waarnemingen.be . Het is nu het moment ! Groetjes, Maarten

  2. Tiens, waar zou de familienaam Lampyridae vandaan komen ?
    Het wordt pas leuk als we ook deze glimwormpjes als vleesvervanger gaan eten in de toekomst….

  3. Voor mij helemaal nieuwe informatie. Heel leuk, dankjewel.
    Ik blijf leren dus dat gaat goed.
    Dankjewel voor je mooie foto’s en informatie!
    Blijf gezond, groetjes Ellen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.