Gevaarlijk, die peuters!

Geschatte leestijd: 2 minuten

Als je heel goed oplet, zie je hier en daar peuters over het gras kruipen. Met aarzelende stapjes, heel voorzichtig, klauteren ze in het rond. Ze willen omhoog om evenveel te kunnen zien als de groten. Ze kunnen nog niet zo goed springen, daarom kruipen ze zoveel mogelijk… maar als het moet, dan wagen ze zich wel aan een sprongetje. Onbevreesd zijn die peuters!

Het doet me denken aan mijn eigen kinderen toen ze nog peuter waren. Zonder aarzelen die glijbaan af, hoofd vooruit, hoe sneller hoe liever! Op stoelen staan die onder hun voetjes wankelen en er dan onhandig afspringen. De straat oversteken zonder omkijken. Brr, ik hou mijn hart vast als ik er nog aan terugdenk.

De sprinkhaanpeutertjes kunnen zich zoveel zorgeloosheid wel niet permitteren. Ze hebben geen ouders die een oogje in het zeil houden. Daarom bewegen ze zo onopvallend en rustig mogelijk. Ze hebben vaak een mooie en efficiënte camouflagetekening. Het is wellicht ook niet toevallig dat ze hun lange voelsprieten niet teveel in het rond zwaaien. Maar hun drang naar overzicht brengt hen toch vaak naar plaatsen waar ze gevaarlijk opvallen. Ik zie hen toch genoeg omhoog klimmen tot ze niet meer verder kunnen. Ze zullen het dan ook niet allemaal halen…

In de loop van het voorjaar zie je de ene soort peuter na de andere passeren. Terwijl er nu nog ienieminie struiksprinkhaantjes rondstruinen, springen er al bijna volwassen grote groene sabelsprinkhanen rond. Die hebben letterlijk de dans ontsprongen, ook al zijn er geen garanties eenmaal ze volwassen zijn. Er zijn genoeg rovers die sprinkhaan op het menu hebben staan. Zeker zo’n mals peutertje. Een heel gevaarlijke leeftijd is het!


4 gedachten over “Gevaarlijk, die peuters!”

  1. Leuk weetje alweer. Geloof me of niet… als ik zo’n sprinkhaan zag kruipen of zich behoedzaam verplaatsen, dacht ik dat het om een ‘bejaard’ exemplaar ging. Er komt toch een leeftijd dat springen moeilijker wordt, niet?
    Aan het formaat kan je de ouderdom niet weten, of toch?

    1. Dag Lydi, aan het formaat kan je inderdaad de leeftijd van een sprinkhaan niet weten, want er zijn grote en kleine soorten. Bij onvolwassen exemplaren zijn de vleugels nog niet helemaal ontwikkeld, daaraan kan je dat best zien. Volwassen sprinkhanen zijn heel kwiek en reageren snel door wegspringen of -vliegen, of zich snel wegsteken. Maar bejaard worden ze niet, van zodra ze iets trager worden, zijn ze een vogel voor de kat…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.