Haar met ballen

Geschatte leestijd: 2 minuten

Heb jij ballen aan het lijf? Of heb je haar op de tanden? Kleefkruid gaat nog een stapje verder : het heeft haar met ballen! Alvorens de heren onder ons zich aangesproken voelen, ik bedoel het figuurlijk. En wel degelijk haar met ballen, niet omgekeerd!

Want het haar van kleefkruid is waar zijn kracht zit. Het bestaat uit fijne weerhaakjes die essentieel zijn voor de verspreiding van de soort. In plaats van sterke, hoge stengels te maken, rekent de plant op vrijwillige voorbijgangers die zo goed zijn om die taak eventjes over te nemen.

De plant heeft niet alleen haakjes op de zaadjes. De volledige plant helpt mee in de verspreiding. Als daarvoor ganse stengels moeten worden afgerukt, dan is dat maar zo. Die zijn er op ingesteld en breken gemakkelijk af. Over een plant met ballen gesproken! Het blijft een leuk spelletje om je medewandelaars ongemerkt te bekleden met zoveel mogelijk stengels van kleefkruid. We hadden het dus ook kleedkruid kunnen noemen. Je doet er de plant alleen maar een plezier mee. Want als er zaadjes bij zitten, en die komen goed terecht, dan heeft kleefkruid weer een bijkomende standplaats voor volgend jaar. 

De weerhaakjes zijn niet alleen stevig genoeg om te blijven haken aan zowat alle materialen zoals de vacht van passerende zoogdieren of textiel. Wat hen uniek maakt, is dat ze daarnaast ook veerkrachtig zijn. Afnemen of afwrijven helpt daardoor niet, het kruid blijft kleven. Je raakt er niet zomaar vanaf!

Het veerkrachtige concept bleek zo interessant dat het model stond voor de ontwikkeling van velcro. Het is niet de eerste keer dat industriële ontwerpers zich inspireerden op de natuur, maar wel een van de meest succesvolle. Of hoe je met haar met ballen heel ver kan geraken! Figuurlijk, maar ook letterlijk!


2 gedachten over “Haar met ballen”

  1. Alweer een klein natuurwonder
    Deze plantensoort zorgt voor sublieme manier van voortplanten. We denken eraan als we na een wandeling nog eens aan onze kleding plukken. Mooie foto’s alweer,Maarten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.