Zeg nooit zomaar krokus tegen een krokus

Geschatte leestijd: 2 minuten

Zeg nooit zomaar krokus tegen een krokus. Want niemand weet eigenlijk hoeveel soorten er zijn. Door de eeuwen heen hebben al verschillende wijze wetenschappers allerlei indelingen bedacht, om te komen tot een honderdtal soorten, maar die waren alleen gebaseerd op uiterlijke kenmerken. 

Die kenmerken verschillen soms maar heel miniem, zodat bijna iedere geïsoleerde populatie al als een andere soort zou kunnen worden beschouwd. Bovendien kunnen soorten ook nog eens onderling kruisen of zelfs genetisch materiaal uitwisselen. Het is echt wel extreem te noemen.

Maar binnen elke soort zelf zit er ook veel variatie tussen de individuen. De genetische analysemethoden van vandaag kunnen bovendien niet altijd bevestigen dat het effectief aparte soorten zijn. Dat alles zorgt voor heel wat onduidelijkheid. Zelfs hun aantal chromosomen varieert, en niet zomaar een beetje! Nee, dat gaat van 3 tot 35 paar, en dat zelfs binnen dezelfde soort! Dat is al helemaal abnormaal te noemen. Krokussen houden ons voortdurend voor het lapje.

Wat krokussen wel allemaal gemeen hebben, is een waslaagje op de bladeren en de bloemen, wat hen beschermt tegen de vorst. Ook hebben ze speciale wortels die kunnen samentrekken en zo de knolletjes op de meest gepaste diepte houden. Tot wel 20 cm diep kunnen die de knolletjes trekken. Tegen de kou zijn ze dus wel gewapend. Al die krokussen!


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

12 gedachten over “Zeg nooit zomaar krokus tegen een krokus”

  1. Worteltjes die er voor zorgen dat de knolletjes kunnen trekken.
    Voor elk probleem vindt de natuur een oplossing.
    Jammer dat de natuur de opwarming van de aarde niet kan bijbenen.
    Bedankt voor de mooie foto’s en nieuwe inzichten (voor mij dan toch)
    Greets
    Jan

  2. Wat een prachtige sprookjesachtige foto’s alweer😍! Ik hou echt van die stijl! Gisteren zag ik er opnieuw voor de eerste keer uit de grond piepen en het gaf me een instant lente-gevoel 🥰

  3. Het is een ingenieus typetje. In onze tuin staan ze al volop boven de grond. Je komt er direct van in de voorjaarsstemming.
    Fijne zondag.
    Groetjes Ellen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.