Zo zit de vork aan de speer!

Geschatte leestijd: 2 minuten

Heb je ooit al eens geprobeerd een vis te vangen door die te spiezen op een speer? Niet gemakkelijk hoor! De vroegere kustbewoners leerden al snel dat het veel efficiënter is om met een gevorkte speer te werken: met twee spiezen heb je tweemaal zoveel kans op succes. 

Ook strekspinnen vergroten hun kansen om prooien te bemachtigen door het inzetten van twee strategieën. Het zijn eerst en vooral webspinnen, met trouwens heel typische webben die je kan herkennen aan de open naaf, een centrale zone zonder draden. Het centrum is opgespannen met een voeldraad naar de schuilplaats waar de spin zit te wachten tot haar web zijn werk heeft gedaan. 

Maar ondertussen kan de spin ook af en toe op wandel. Een beetje zoals thuiswerken, je kan tussendoor al eens een uitstapje maken. Of ergens een hapje gaan eten. En dat doen die strekspinnen dus. Ze hebben niet alleen een smal achterlijf, ze hebben ook zeer lange en fijne poten die ze gestrekt voor en achter zich houden. Hierdoor kunnen ze zich gemakkelijk wegsteken achter een plantenstengel en insecten verrassen die daar landen. En als ze dan thuiskomen van zo´n snelle hap, zit er misschien nóg een vis in hun fuik!

De strekspinnen die je hier ziet zijn van het geslacht Metellina. Er zijn twee soorten, de zomer- en de herfstwielwebspin, die alleen microscopisch uit elkaar te houden zijn. Maar ze onderscheiden zich op het zicht van andere strekspinnen doordat ze kleinere gifkaken hebben. En ook doordat ze op hun borststuk een tekening hebben in de vorm van… een gevorkte speer! Wie had dat nu verwacht?


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

8 gedachten over “Zo zit de vork aan de speer!”

  1. Ach weet je, spinnen zijn slimmer dan we denken en hebben veel wat wij niet kunnen bedenken. Klein maar fijn zou ik zeggen. De magie van het leven zit in elk levend wezen. Mooi verhaal Maarten!

  2. Ik vind spinnen fascinerend en leer er graag over bij. In huis zijn ze welkom, mits de afspraak dat het web regelmatig vernieuwd wordt. Maar of er ook strekspinnen tussen zitten, dat zal ik zo met het blote oog niet zien denk ik… Daarom ben jij alweer bedankt voor dat extra paar ogen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.