Geschatte leestijd: 2 minuten
Er zijn wel vijftig soorten bekermos in België en Nederland. En zoals ik eerder schreef lijken die allemaal hard op elkaar. Om ze te onderscheiden moet je de kleur en de vorm van de schubben op de bekers, op de steeltjes en zelfs op de grond in rekening brengen. Aja want het zijn korstmossen, en die bedekken de grond met een korst. Maar bovendien vormen ze ook nog van die gesteelde bekertjes om hun sporen beter te verspreiden.
Zijn die schubben groot of klein, korrelig of vlakker? Zijn de bekers smal of breed, plat of kelkvormig, korrelig of geschubd? Pff, begin er maar aan zeg. Maar toen zag ik tussen enkele mooie, regelmatige exemplaren ook deze vervormde bekers staan. Ik dacht eerst : ‘wat is er hier aan het handje?’ Gaat het om een schimmelinfectie? Een schimmel die het bekermos parasiteert en er zijn sporen op vormt? Want schimmels parasiteren zowat alles, zelfs elkaar, dus zou dat me helemaal niet verwonderd hebben.
De relatief grote bekers waren vergroeid, en vertoonden allerlei vingervormige uitstulpingen met op het uiteinde een bruin bolrond knopje. Het deed me wat denken aan de vingers van een boomkikker of een gekko, die hebben ook zo van die zuignapjes op de vingers. Maar het leek typisch iets wat je zou verwachten van een schimmel.
Maar korstmossen zijn zelf dus ook schimmels, al zijn die dan bewoond door een alg. In dit geval ging het gewoon om een aparte soort, die zo zijn vruchtlichamen vormt, met uitstralende uitstulpingen. De sporenvormende bekers van het rafelig bekermos worden daarom ook wel eens omschreven als ‘ontplofte’ bekers. Wat mij betreft lijken ze meer op kikkerhandjes. Maar verder niets aan het handje dus, behalve wat mooie sporen!
Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!
Het verhaal is prima Maarten, net als de bijbehorende foto’s! Is mijn aanname juist dat ik denk dat je bij dit soort macro fotografie altijd gebruik maakt van een flitser?
Ik probeer altijd zo weinig mogelijk te flitsen i.v.m. de kleurwarmte.
groeten uit het Groningse,
Ko
Hallo Ko, dankjewel voor de feedback! Je hebt helemaal gelijk over de kleurwarmte, daarom zijn deze beelden ook niet ingeflitst. De belichting van de onderwerpen tegen het zonlicht in (om die zachte bokeh te bekomen) heb ik verkregen met reflectieschermen. Het zijn natuurlijk ideale onderwerpen die lekker stil blijven staan 🙂
Veel groeten terug uit Gent! Maarten
Oké! Met reflectieschermen heb ik persoonlijk nog nooit gedaan. Een punt om over na te denken. Dankjewel voor deze TIP.
groetn Ko
Graag gedaan! En persoonlijk gebruik ik daarvoor graag de geallumineerde kartons van gerookte zalm, die zijn handig om mee te nemen en te gebruiken, met een zilveren en gouden zijde. De geur moet je erbij nemen 😊
Waar zijn die handjes ?!!
We horen wel niks maar aan het enthousiasme van deze korstmossen zal het niet liggen.
Fijn dat je dit bosconcert tot leven bracht ! Een ware symfonie van kleuren en vormen weer eens kunstzinnig in beeld gebracht.
Dankjewel hoor Evertjie! Ja het is meer een concert van vormen en kleuren, en een lichtspel! Maar die handjes mogen toch de lucht in!
Ronduit prachtig, daar staat mijn mond van open.
Hartelijk dank
Jan
Dankjewel Jan! Ja het zijn dankbare foto-onderwerpen, ik kan er ook op blijven kijken! 😊
En alweer wat geleerd. Wat een schitterende foto’s en ja, die kikkerpootjes zie ik er ook wel in.
Mooi verhaaltje weer, dankjewel.
Groetjes Ellen
Dankjewel hoor Ellen! Ja, grappige pootjes hé! Groetjes terug, Maarten
Mooi verhaal maarten. Heb je gezien dat ze ook 5 vingers hebben? Zou dat in de genen zitten? Bijzonder hoor mens, dier en planten hebben toch wel overeenkomsten, maar ja dat zit natuurlijk in het sterrenstof waaruit we allen zijn voortgekomen miljoenen jaren geleden. Dat moet je echter wel zien en begrijpen. En dat doe jij keer op keer met veel passie en nieuwsgierig zijn voor de natuur.
Dank voor je mooie inzichtelijke stijl van schrijven.
Hallo Ineke, dankjewel voor je interessante reactie! Er zijn inderdaad veel overeenkomsten tussen dier, plant en mens, maar ook zoveel verschillen, en dat maakt het ook zo boeiend allemaal. Want op de foto’s zie je ook bekermos met twee en elf vingers. Ik zie ons zo al rondlopen zeg (haha) !