Ga je mee stoeien in de regen?

Geschatte leestijd: 2 minuten

Het is niet omdat het regent dat ik thuis blijf hoor. Ook dan ga ik lekker buiten stoeien. Ook dan hou ik van rollebollen over het zachte mos. Zeker over dit prachtige zandhaarmos!

Zandhaarmos plant zich trouwens voort door te stoeien in de regen. De mannelijke planten vormen roodachtige spatbekertjes die ze wat op roosjes doen lijken. Daarin worden zaadcellen gevormd die verspreid worden met opspattende regendruppels. Als die terechtkomen op een vrouwelijke plant, kunnen ze naar beneden zwemmen en een eicel bereiken. 

Een bevruchte vrouwelijke mosplant produceert sporen waaruit nieuwe mosjes kunnen groeien. Die sporen zitten in sporenkapsels op steeltjes, en die zijn prachtig oranje gekleurd. Het zijn precies vlammetjes. Je zou voor minder warm lopen! Op de kapsels staan haren, vandaar de naam haarmos.

Zandhaarmos heeft een soort van buisjes om water te vervoeren van de wortelhaartjes naar de blaadjes. Zo’n vatensysteem komt normaal niet voor bij primitieve planten zoals mossen, maar sommige soorten zijn er wel mee uitgerust. Hierdoor kan zandhaarmos sterker worden en hoger groeien dan andere mossen. En net als ik lekker verder blijven stoeien!


(beelden uit de Gentbrugse meersen – februari 2022 en uit Beernem – maart 2024)

Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

8 gedachten over “Ga je mee stoeien in de regen?”

 1. Prachtig dit. Ik zou zo zin krijgen om te rollebollen op dit schitterend mooie mos, maar dat zou natuurlijk zonde zijn. Mooi verteld, Maarten! Fijne zondag. Grtjs Ineke.

  1. Dankjewel hoor Ineke! En eigenlijk is het best wel sterk en veerkrachtig, dat zandhaarmos, het vormt echt wel grote zachte kussens op de grond, dus ideaal om te rollebollen. Ook voor jou nog een mooie zondag!

 2. Vandecandelaere

  Goedemorgen Maarten
  Prachtige foto’s en mooie uitleg.
  Zalig plantje.
  Ik wens je een heeeeel prettige dag toe.
  Hartelijke groeten
  Jan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.