De onzichtbare danser

Geschatte leestijd: 2 minuten

Deze Timmerboktor is blijkbaar zeldzaam. Maar is ie dat wel echt ? Want ik vond hem hier zomaar midden in de stad, in het Bijgaardepark voor de deur. Het zou de eerste keer niet zijn dat een soort als zeldzamer wordt ingeschat dan de realiteit. Want het beestje is ongelooflijk goed gecamoufleerd. Je ziet hem nauwelijks zitten op de grond. Als iedereen er over kijkt, tja, dan is het niet moeilijk dat we denken dat ie zeldzaam is.  

Zoals vaak vind ik onopvallende beestjes per toeval, terwijl ik bezig ben naar iets heel anders te kijken. Een meer opvallend insect. Of een bloem. Iets kleins dat toch de aandacht trekt. En als je daar maar lang genoeg bij stilstaat, valt je oog altijd wel op iets wat je anders nooit zou zien. Omdat het zo onopvallend is.

Dat zou je niet verwachten met die naar verhouding superlange voelsprieten. Toch is de timmerboktor zo aangepast aan de aardekleuren dat ik ‘m verschillende keren opnieuw moest zoeken tijdens het fotograferen. Gewoon even wegkijken, even met de ogen knipperen, en je bent ‘m kwijt. Op enkele vierkante decimeters, vlak onder mijn neus, ging ie volledig op in de omgeving. Ik had deze soort nog nooit eerder gezien en ik denk dus niet dat ik ooit nog een exemplaar ervan zal terugzien.

Zie je de timmerboktor zitten ?

Nochtans was er iets heel opvallends aan zijn manier van lopen. Het leek meer op dansen. En maar schudden met die voelsprieten! Het was precies alsof hij zich toch op een of andere manier wilde onderscheiden. Alsof er toch altijd tenminste íets moet opvallen. Is het dan niet het uiterlijk, dan maar het gedrag. Als je volledig onzichtbaar bent, is er natuurlijk ook niets aan. Zou het kunnen dat hij me dat wilde duidelijk maken? Of zou de timmerboktor niet zeldzaam willen blijven ? Ik zou het ‘m vragen, mocht ik ‘m alweer niet kwijt zijn.


2 gedachten over “De onzichtbare danser”

  1. Een leuk verhaal Maarten en ik ben het met je eens dat sommige zogenaamde zeldzame insecten helemaal niet zo zeldzaam zijn. Als ze maar klein genoeg zijn of qua kleuren onopvallend dan zijn ze al snel zeldzaam. Iets klopt daar niet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.