Een leuk plekje om te slurpen

Geschatte leestijd: 2 minuten

Ik heb een plaatsje gereserveerd bij dit ene blaadje in het Bijgaardepark. Het blaadje is goed voor uren kijkplezier. Want de ene na de andere bezoeker komt er het oppervlak afschuimen. En je mag dat gerust wel letterlijk nemen. Kijk maar eens naar de enorme zuigtong van deze vliegen. Je vraagt je af waar ze die vandaan halen, want zo vliegen ze er heus niet mee rond. 

Als vliegen zoetigheid tegenkomen, dan schieten ze in actie! Ze lossen de zoetigheid op in speeksel en dan is het slurpen geblazen. Om te slurpen wordt de onderkant van het gezicht uitgeklapt en de tong wordt opgepompt tot een soort stofzuiger. Daarmee kunnen ze alle oppervlakken afdweilen. Het valt me op hoe soepel die tong over het bladoppervlak streelt! De stofzuiger heeft geen wieltjes maar zweeft over het blad als op een opblaasbaar kussen, als een soort hovercraft. 

Op zo’n blaadje vallen af en toe wel druppels die worden afgescheiden door bladluizen. Bomen hebben zo’n zoet sap, dat bladluizen niet alle suiker kunnen gebruiken, en ze poepen de overtollige suikers daarom terug uit in druppeltjes. En lekker dat dat is, gewoon onweerstaanbaar! Van heinde en ver komen allerlei vliegen en muggen aangevlogen naar dit bedruppelde blaadje. De plaatsjes zijn uitgevochten! 

Ook ik ben er dus uren zoet mee. En als je wil, mag jij ook eens komen kijken. Maar je zal moeten reserveren!


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

8 gedachten over “Een leuk plekje om te slurpen”

  1. Nooit geweten dat je op zo’n blad een ware snoepwinkel kan vinden.
    Heerlijk als je dan over een slurfje beschikt. Fijn zeker om verdekt opgesteld, dit zoete genot te aanschouwen? En de lezer geniet mee, Maarten. Merci.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.