Dat is pas geluk hebben!

Geschatte leestijd: 2 minuten

Je moet toch altijd maar net dat beetje geluk hebben als spin. Heb je een web, dan moet er wel nog af en toe een insect in willen vliegen. Ga je lopend op jacht, ook dan moet je nog toevallig botsen op een of andere prooi. Je hebt het al jagend misschien net iets meer zelf in de hand, want hoe meer je rondloopt, hoe meer kans je hebt om een slachtoffer te vinden. Maar toch, als je ziet welke oppervlakten je moet aflopen en hoeveel hoekjes er daar zijn om je te verstoppen, dan weet je dat ook dat niet lukt zonder wat geluk. 

Als de prooien rondlopen, is het misschien efficiënter om gewoon af te wachten. Roerloos stilzittend ziet de prooi je veel moeilijker. Maar maakt het je niet nog meer afhankelijk van geluk? Wat is de kans dat er juist voorbij jou een potentieel slachtoffer passeert ? En dan nog binnen bereik van je grijpgrage poten ?

Toch is het dat waar kameleonspinnen zich in gespecialiseerd hebben. Deze soort krabspinnen verhoogt haar kansen door zich te verschuilen in bloemen, waar veel insecten neerstrijken op zoek naar nectar of stuifmeel. De spin houdt zich doodstil, en gaat helemaal op in de bloem. Ze kan haar kleur zelfs aanpassen, net als een echte kameleon, ook al kost dat wel meerdere uren. Het moment dat je haar ziet, is het meestal te laat…

De kameleonspin houdt haar poten klaar om direct te kunnen toeslaan. Het ziet er soms uit alsof ze aan het mediteren is. En dat kan kloppen, want hoe kan je anders al die tijd geconcentreerd blijven wachten ? In pure trance bereik je het toppunt van geluk. Dat zeggen ze toch over mediteren. Maar de spin is al lang tevreden met een klein beestje. Want dat is pas geluk hebben!

In pure trance… het toppunt van geluk!

14 gedachten over “Dat is pas geluk hebben!”

 1. Kan de fotograaf ook zijn kleur aanpassen om minder op te vallen voor de spinnen? Alweer een mooi vertelsel en schitterende foto’s, Maarten!

   1. Een praktisch vraagje. Jouw reactie hier op mijn reactie wordt nergens automatisch gemeld. Bestaat die mogelijkheid om dat via mail automatisch te krijgen?

 2. Je zou bijna zeggen ’te mooi om waar te zijn’. Maar het laatste waarvan ik je, als superliefhebber en vakman, verdenk is wel trucage.

 3. Maarten, misschien heb je het ook een beetje over jezelf…. Geluk hebben dat je in pure concentratie, meditatie deze natuurmomenten op foto kan vastleggen. Prachtige momentopnames alweer van een spin die haast deel wordt van een bloem.
  Pluim voor de fotograaf!

 4. Dag Maarten,

  ik wens 10€ zaadjes uit te planten, van mijn kleine bezit (1300€ pensioen)
  zaadjes zijn als bloemenpluisjes, en zoeken hun weg in deze wereld,
  een zaadje voor natuurpunt,
  een zaadje voor de vluchtelingen,
  een zaadje voor de bedreigde diersoorten,
  een zaadje voor de vergiftigde wolf,
  een zaadje voor de vervuilde zee,
  een zaadje voor de lucht, onze dagelijkse, kostloze energiebron
  een zaadje voor de vrede,
  een zaadje voor de dakloze,
  een zaadje voor de insekten (bijen, spinnen,slakken, …)
  een zaadje voor vrede,
  een zaadje voor bescheiden bezit,
  een zaadje voor tijdelijkheid, dit hier en nu,
  een zaadje voor onbevreesdheid,
  een zaadje voor delen,
  twee zaadjes voor delen,
  al mijn zaadjes voor delen,
  vol zorg en liefde,
  bezorgdheid en herstel,
  telkens weer,
  maar helaas,
  zit dwarsdenken,
  utopia,
  en ego,
  als dwarsbalkende ezels,
  dit zaaddenkende wezen in de weg
  ach, zaadloos leven, een dood spoor!,
  en voorbij het spoorloze,
  dit tijdelijke,
  telkens weer!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.