Een spiegeleitje om de dag te beginnen

Geschatte leestijd: 2 minuten

Het is nu volop het moment van de margrieten. Overal duiken de grote witte bloemen met het gele hart op. Ze hebben iets weg van mini-spiegeleitjes. De bloemen steken hoog uit boven de andere kruiden en vrolijken de boel op. Ze groeien in groepjes maar kunnen ook hele velden inpalmen.

Dit loopkevertje had zelf zo’n spiegeleitje ingepalmd voor de nacht. Het is een koperen kielspriet, een heel algemene soort van eerder vochtige, open graslanden. Je vindt ze een beetje overal, behalve in het bos. Ze jagen er op slakken en allerlei insecten, het zijn echte rovers. Met zijn kopergroene blinkende jasje heeft ie zijn naam niet gestolen. 

Insecten hebben geen oogleden dus kan je niet weten of ze slapen. Maar dit kevertje bleef zo lang roerloos zitten, dat ik ervan overtuigd ben dat ie nog diep in slaap was toen ik ‘m zo vond bij zonsopgang. 

Pas toen de zon hem helemaal opgewarmd had, kwam er beweging in. Toen schoot ie ervandoor, om heel de dag door non stop rond te crossen, zoals loopkevers doen. En dan is er toch niets beter dan zo’n spiegeleitje om de dag te beginnen.


(beelden uit de Damvallei, juni 2023)

Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

12 gedachten over “Een spiegeleitje om de dag te beginnen”

 1. Dag Maarten
  Mooie foto’s en mooi vertelsel zoals altijd. Je hebt mij iets nieuws geleerd: insecten hebben geen oogleden.
  Wist je dat vissen ook geen oogleden hebben? Ik ben een aquariaan en zoek veel over vissen en ik hou van de Latijnse namen, zoals: Betta Splendens, betta super Delta, Kardinaal tetra

 2. Vandecandelaere

  Mooie foto’s Maarten
  Die kever zou goed van pas komen in mijn tuin, slakken in overvloed om te verorberen.
  Ik wens je een Prettige dag toe.
  Jan

 3. Zo een prachtig kevertje en dan nog nuttig ook. Die is meer dan welkom in onze tuin. We hebben wel geen “spiegeleieren” maar daar kan voor gezorgd worden. Dank voor de schitterende foto’s Maarten!

   1. Hai Maarten,wat een prachtig diertje met die kleuren. Wat is de natuur toch veelzijdig en mooi he. En jij vindt altijd wel iets bijzonders om er een inspirerend verhaal van te maken. Dank je wel hoor.

 4. Met hun blinkende jasjes zijn deze kevers een lust voor het oog. Zouden we ze kunnen inzetten tegen slakken die nu de jonge planten wegvreten?
  De margrieten zijn supermooi in beeld gebracht als ‘spiegelei’, Maarten. Dankjewel .

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.