Er springen cascadeurs in de tuin!

Geschatte leestijd: 2 minuten

Ovale dennenspringers zijn echte waaghalzen. Als aapjes zie ik ze rondklauteren over de struiken in de tuin. Langs stengels en blaadjes, omhoog en omlaag, ondersteboven al even gemakkelijk als recht naar beneden. Omzichtig, dat wel, want ze willen geen potentiële prooien afschrikken. Die moeten mooi blijven zitten tot ze verrast worden door een finale sprong van dit springspinnetje.

Maar op hun tochten van struik tot struik komen ze natuurlijk af en toe op een dood punt, het uiteinde van een takje of zo. En dan wagen ze ook al eens een sprong om sneller vooruit te raken, en niet de hele tocht terug te moeten maken. Je ziet ze dan uitgebreid met hun kopje draaien, om met hun voorste en grootste ogen de afstand te schatten. De kleinere ogen zijwaarts op de kop dienen eerder om beweging op te merken. 

Maar het zijn wel zotjes hoor! Want ze springen dus ook zomaar op goed geluk. Als ze niet direct een uitweg zien, schieten ze zich gewoon de dieperik in! Je weet maar nooit dat ze ergens terechtkomen. Zoals echte stuntmannen nemen ze natuurlijk hun voorzorgen, en gebruiken ze een levenslijn. Juist voor de sprong kleven ze een spindraad vast, die verlengd wordt tijdens het vallen. Als de val te lang duurt naar hun zin, stoppen ze het spinnen, en blijven ze hangen. Ze doen dus aan bungee-springen, maar dan aan een niet-elastische lijn die zolang groeit als ze het zelf gewild hebben. En ze moeten zelf terug omhoogklimmen.

De mannetjes en wijfjes zijn verschillend gekleurd. Een beetje zoals bruid en bruidegom zijn ze wit en zwart, met een mooie tekening.  En allebei hebben ze een leuk punkkapsel, en van die schattige, onschuldig kijkende, grote ogen. Maar verkijk je niet op die aanblik. Want keer op keer springen ze onbevreesd de dieperik in. Wat een waaghalzen, wat een cascadeurs!


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

19 gedachten over “Er springen cascadeurs in de tuin!”

 1. Heel erg bedankt voor deze uitgebreide reactie Mieke! Het eigenaardige is dat de ovale dennenspringers als zeldzaam geklasseerd staan, maar dat je ze toch gewoon in eigen tuin kan zien. Maar ze zijn inderdaad nogal schuw. En als je een natuurvertelsel zoekt over (een kleurrijke) spiderman, dan raad ik je aan nog eens rond te kijken op deze site 😉

 2. Beste Maarten,

  Met deze (weer eens) prachtige foto’s zal ik er anders tegenaan kijken als ik weer eens zo’n spindraad in mijn gezicht krijg als ik door de tuin loop. Vanaf nu maak ik een omweg en stoor ik deze sportievelingen niet meer in hun werk of hobby ! Hoe zou je zelf zijn als iemand telkens jouw bungee lijn doorknipt. Dit doet er me trouwens aan denken dat het al een hele tijd geleden is dat ik nog aan jouw “lifeline” gehangen heb….

  1. Hallo Evertjie, goed te horen! Deze dennenspringertjes maken echter geen lange springdraden hoor, integendeel zelfs, en ze ruimen ze naderhand op, dus weinig kans dat die in je gezicht waaien. En als je nog eens een lifeline nodig hebt, call me! Veel groeten, Maarten

 3. Wat een leuk verhaal en wat zijn spinnen toch uniek met hun draadjes. Prachtige foto’s ook.
  Dankjewel weer Maarten, ik heb het weer met een glimlach gelezen.

 4. Wat een leven hebben deze cascadeurs! Om hun uiterlijk misschien niet te benijden maar hoe handig om ogen opzij en vooraan te hebben en te kunnen rondspringen naar believen en zelf zorgen voor een veilige ‘elastiek’.
  Alweer mooi waargenomen,Maarten.

  1. Dankjewel Lydi! Het zijn inderdaad heel leuke diertjes om waar te nemen, heel grappig hoe ze springend en klimmend over de struiken passeren. Groetjes, Maarten

 5. Beste Maarten, geweldig weer!

  Ondanks dat het lelijke engerdjes 😉 zijn!

  Genieten, elke week weer.
  Dank je en groetjes!

  1. Hartelijk dank Franka! Het doet me altijd plezier te horen als je kan genieten van mijn vertelsels, daarvoor doe ik het tenslotte! Bedankt voor de reactie dus! Vriendelijke groeten, Maarten.

 6. Zwervende Eik

  Dank je wel, alweer! Ik ben altijd blij als ik een nieuw Natuurvertelsel in mijn brievenbus vind. Wat een prachtige foto’s maak jij! En je moet daar echt wel geduld voor hebben, net als voor natuurdocumentaires…

  1. Dankjewel hoor Zwervende Eik! En inderdaad, er is heel veel geduld voor nodig, en voor filmpjes en documentaires nog veel meer… Bedankt voor de reactie!

    1. Beetje laat maar hierover wou ik nog iets kwijt. Vergroot zien deze spinnetjes er inderdaad eng uit maar ik denk dat ik ze nog gezien heb. Ze zijn heel schichtig, snel en ze springen plots weg. Ze doen me een beetje denken aan spider-man. Alleen ziet spider-man er kleurrijker uit. Misschien zou een kleurrijk pak hen niet ten goede komen. Dank je wel, Maarten.
     Interessant!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.