Ezeltje, strek je!

Geschatte leestijd: 2 minuten

De strekpoot is een raar geval. Als hij laat weten dat hij zijn beentjes gaat strekken, dan bedoelt hij juist dat hij platte rust neemt. Letterlijk, wel te verstaan. Er is geen andere hooiwagen die het hem nadoet. Die rusten al staand. Maar de strekpoot strekt zijn super lange poten helemaal, waardoor het diertje opgaat in de omgeving. En dat is natuurlijk de bedoeling. 

Het ziet er misschien minder handig uit om snel weg te lopen, maar ik kan je verzekeren dat de strekpoot rap op de poten staat als het nodig is! Bliksemsnel schiet ie er vandoor, ook al is het dan met die typische wiebelgang van hooiwagens. Die valt trouwens alleen op op vlak terrein, want klimmen kunnen ze als de beste.

Hooiwagens werden genoemd naar de karren om het hooi binnen te halen. Volgens sommige bronnen is het omdat ze zo hoog op de poten staan, en er dus uitzien als hoog geladen wagens. Maar dat zie ik er toch niet in. Hooiwagens hadden van wel die grote, smalle wielen met soms kunstig bewerkte spaken, en met een beetje fantasie lijken de beestjes van boven gezien op de as met lange spaken. Dat is het duidelijkst bij de platte, rustende strekpoot. Maar hij houdt zijn poten teveel samen om er als een rond wiel uit te zien. Zei ik al dat het een raar geval was?


Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

10 gedachten over “Ezeltje, strek je!”

  1. In het KNNV boekje van Hay Wijnhoven staat dat de Nederlandse naam waarschijnlijk slaat op het feit dat veel hooiwagens pas volwassen en dus opvallend aanwezig zijn gedurende de hooitijd in en rond september. In UK zijn het “harvestmen”. Interessant lijkt ook dat de wetenschappelijke uit het Latijn afkomstige naam van de Hooiwagens-groep, de “Opiliones” afgeleid is van Opilio wat in het oud Romeins “schaapherder” zou hebben betekend. In de Oud-Romeinse tijd liepen er herders op stelten (allicht niet overal) om hun kudde te kunnen overzien. Si non e vero e ben trovato.

  2. Prachtige foto’s alweer Maarten. De strekpoot doet even denken aan de gymnasten in split. Opgaan in de omgeving, als je eraan denkt op hoeveel verschillende manieren de kleine diersoorten dat doen…. Wonderlijke natuur toch.

    1. Je hebt gelijk Lydi, het is precies een spreidstand! 🙂 En het strafste vind ik dat die dan toch zo snel kunnen opspringen en wegrennen, echt fantastisch om te zien!

  3. Had ik die poten maar om de steile bergwandelingen in Noorwegen te doen…
    Enig idee waarom de mens maar twee poten heeft en die beesten 8 ?

    1. Haha, Evertjie, ja, maar als je ze strekt zoals de strekpoot ga je niet heel hoog geraken hoor ! Beter met onze mensenbenen dan! Blijven trainen hé ! 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.