Een tattoo voor mijn 51

Geschatte leestijd: 2 minuten

Wie dacht dat tattoo’s iets typisch menselijk waren, is er aan voor de moeite. In de natuur wordt er namelijk ook lustig op los getatoeëerd. Niet met naald en inkt, maar met tandjes en lucht. Kijk maar eens naar al die zotte tekeningen die gemaakt worden door de larven van mineermotten en – vliegen. En speciaal voor mijn verjaardag kreeg ik een tattoo van de berenklauwmineervlieg, dankjewel hoor!

De volwassen wijfjes leggen hun eitjes juist onder het bladoppervlak. De larfjes die uitkomen blijven lekker veilig zitten tussen de twee beschermende huidlagen van de boven- en onderkant van het blaadje. Alles daartussen wordt weggevreten, en geef toe, dat bladmoes is toch juist het zachtste! Doordat al het bladgroen wordt weggevreten, kan je de gegraven mijngang duidelijk zien. De lucht in de gang geeft deze een zilvergrijze tint. De gang wordt altijd maar breder, naarmate de minerende larve groeit en een grotere bek krijgt. Op het smalle beginpunt zat dus het eitje, en op het breedste uiteinde kwam het vliegje uit de pop.

Bij menselijke tattoo’s is er sprake van modeverschijnselen. We zien nu meer en meer tattoo’s met tekst of cijfers. Ook de mineervliegjes kunnen schrijven, al ziet het er wel ietwat bibberig uit. En laat dat nu juist ‘not done’ zijn bij tattoo’s! Maar het is het gebaar dat telt, niet ? Ik ben er alleszins blij mee!


14 gedachten over “Een tattoo voor mijn 51”

 1. tja, 11-09 is toch wel een speciale dag… het groene blaadje… 26 jaar geleden…
  Vandaar dat we jouw verjaardag nooit vergeten. Geniet ervan (met een dag vertraging) en laat het leven maar zijn gangetje gaan zoals bij mineervliegen en -motten. Dan komt er regelmatig wel iets moois en onverwachts uit.

 2. Als dat niet mooi is! Moeder natuur voelt zich zo geliefd door al jouw aandacht en bewondering, dat ze je beloont met een verjaardagsblaadje. Dat is welverdiend, proficiat !

 3. Gelukkige verjaardag Maarten. 51 jaar jong, of op de glijdende schaal van de tijd … op je 52-ste 😉
  Tat verdient een toetje !

 4. De berenklauwmineervlieg heeft ons wat te leren… voor ons is het schrijven een makkie als ik dit natuurwonder alweer bekijk.
  Maarten, jouw bijzondere speurneus voor eigenaardigheden wordt op je verjaardag alweer beloond. Proficiat nog met je 51ste!

 5. We leren iedere keer bij! ‘berenklauwmineervlieg’ te onthouden bij een volgend partijtje scrabble 😉
  Proficiat met je 51ste Maarten… het went wel die leeftijd…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.