Val jij ook op helmboswuivende dansertjes?

Geschatte leestijd: 2 minuten

Dansmuggen vind je overal. Er zijn zoveel soorten, die zich telkens heel succesvol hebben aangepast, dat je ze in alle mogelijke levensomstandigheden aantreft. De larven leven in water, maar of dat nu vuil of zuiver water is, zoet of zout, stromend of stilstaand, overal is er wel een soort dansmug die er zijn gade vindt. Tot zelfs op Antarctica komen ze voor, en dat is toch wel heel straf voor een koudbloedig insect. En ze komen in zo’n grote aantallen voor, dat ze een belangrijke voedselbron zijn voor heel wat vogels of voor andere insecten.

Mannetje dansmug op het water

De larven hebben bloed dat zuurstof kan binden. Door net hetzelfde hemoglobine als in ons mensenbloed zien ze er daarom knalrood uit. Bij de meeste insecten is dat helemaal niet het geval, en moet lucht met zuurstof doorheen het lichaam worden geleid via haarfijne buisjes. De kronkelende, dansende bloedrode larfjes vallen nogal op en verstoppen zich daarom meestal in de modderige waterbodem.

De volwassen mannetjes zitten meestal in een kakigroen pak en ze hebben een paar mooie, pluimvormige antennes. Daarmee kunnen ze de wijfjes goed ruiken en onderscheiden van andere mannetjes. Want het zijn de wijfjes die worden aangetrokken door de mannetjes, wanneer die in grote zwermen op en neer dansen en samen lekker veel van hun parfum verspreiden. Het zijn aantrekkelijke, helmboswuivende dansertjes.

Een helmboswuivend mannetje

Dansmuggen kunnen niet steken, ze snoepen wat van nectar en zo, en sommige soorten eten zelfs helemaal niet eenmaal ze volwassen zijn. Die enkele dagen van hun leven dienen om te paren. En om te dansen!

Dansende mannetjes, in het licht van de avondzon waardoor het net vuurvliegjes lijken

(beelden uit de eigen tuin – maart 2022, en uit de Damvallei te Destelbergen – februari 2024, filmpje uit het Bijgaardepark – januari 2023)

Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

8 gedachten over “Val jij ook op helmboswuivende dansertjes?”

  1. Wat een prachtige diertjes/foto’s. Op een mindere dag kan die schoonheid, en de fascinatie die erbij hoort, mij weer helemaal opwarmen. Alweer bedankt!

  2. Prachtige foto van dat mannetje met zijn pluimreukorgaan en ook je verhaal, natuurlijk! Weer heel interessant!
    Heb je toevallig een foto van de rode muggenlarven? Dat heb ik nog nooit gezien!
    Grtjes en fijne Pasen!

    1. Hoi Maarten. Mooi verhaal/filmpje van de dansende muggen. Nooit geweten dat deze muggen niet steken. Fijne paasdagen!
      Groetjes ineke.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.