Een geslaagde maskerade!

Geschatte leestijd: 2 minuten

De ellende veroorzaakt door het noodweer in de Ardennen tart alle verbeelding. Wat een ravage ! Wat een effect die regen kan hebben! Niemand die wist wat er hem of haar boven het hoofd hing, letterlijk dan. En als je huis weggespoeld of vernield wordt, dan zit er niets anders op dan ergens anders tijdelijk onderkomen te zoeken. Net als dit maskerbijtje in deze maskerbloem. Als deze naamgenoten elkaar opzoeken, klinkt het een beetje als een maskerade.

De gele maskerbloem is een zeldzame exoot uit Noord-Amerika. Hier en daar vormt deze mooie plant knalgele vlekken in ons landschap. Als echte moerasplant vind je ze op natte plaatsen. En een beetje regen deert ze dus niet, integendeel, ze hebben niet liever. Maar het moet natuurlijk redelijk blijven! Ik vond deze exemplaren langs een meer toen ik onze jongste zoon naar scoutskamp in de Ardennen bracht. Wisten we toen veel dat hij door noodweer wat vroeger naar huis zou moeten komen…

Want er zijn zo van die dagen (of weken!) dat het precies niet stopt met regenen. Aangenaam is anders, om het met een understatement te zeggen. Ook in de natuur wordt het dan plots veel stiller. Het aanhoudende gedrup houdt zeker de kleinere diertjes zoals insecten binnen. Die kunnen zo’n dikke, zware druppels op hun kopje niet waarderen. Daarvan kunnen ze niet alleen knock-out geslagen worden, het koelt hun lichaamstemperatuur ook heel sterk af.

Er zijn nog diertjes die schuilen in of onder de gele maskerbloem, zoals deze tweekleurige smalboktor en dit kleine huisjesslakje.

Ze schuilen liever en wachten op een regenvrij momentje. En dan komt zo’n knus en gezellig geel mini-huisje goed van pas, zeker als het ook nog eens een gevulde bar en voorraadkast omvat. Al is de schuilhut dan ingevoerd en voelt het wat ‘vreemd’ aan, zolang het maar functioneel is, wordt er niet geklaagd over deze maskerade. Hopelijk werd dit huisje niet weggespoeld. Want ik ben niet meer durven gaan kijken…


6 gedachten over “Een geslaagde maskerade!”

  1. Ik sluit me helemaal aan bij de woorden van Ellen. Fijn dat je toch in deze ellende nog de mooie natuur blijft zien, Maarten.

    1. Bedankt Lydi! Bij het nemen van de foto’s wist ik natuurlijk niet dat er een ramp op komst was, pas achteraf werd de pijnlijke overeenkomst duidelijk, maar we zullen ons inderdaad aan de mooie herinneringen moeten optrekken….

  2. De ongevleugelde mens vindt jammer genoeg niet zo snel een fijn huisje, maar voorbij de maskerade is dit een wake-up call, en mochten de klimaat-verandering-ontkenners maar in het zand bijten! Helaas verdrinken ze meestal in economische groei-koorts, korte termijn denken, en alfa-mannekes-gedrag. Voor iedereen is eten, drinken, gezondheid, onderdak en leven, naast plezier allerhande, een prioriteit.
    En schoonheid, zoals dit verhaal, is er ook, dagelijks, zelfs als het regent.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.