Salonfotograaf

Geschatte leestijd: 2 minuten

Eigenlijk is het nogal gemakkelijk hé, zo fotograferen in je eigen tuin. Je kent er ieder plekje en je hebt alles binnen handbereik. Oh, er zit een mooi beestje, wel, ik zal eens mijn camera halen zie. Oh, het is wel een heel kleintje, kom ik haal mijn andere lens. En mijn flitser, waar heb ik die nu gelaten ? Ah ja, die ligt hier in de kast, juist. Ai, de batterijen zijn plat, maar geen probleem, ik steek die wel in de oplader. En als de beestjes wegvliegen, dan maak ik me wel een koffietje.  Och, nu begint het toch wel te regenen zeker, dan ga ik maar snel even naar binnen. En morgen zit dat beestje daar wel terug, of staat die bloem nog even mooi te bloeien.

Even een koffietje halen tot het metselbijtje terugkomt

Wat een verschil met fotograferen op verplaatsing! Dan moet je echt wel zorgen dat je alles meehebt. En niet je geheugenkaart thuis in de computer hebt laten zitten. Of je batterijen niet opgeladen hebt. En aan de juiste lenzen hebt gedacht. En aan regenkledij. Enfin, het komt erop neer dat je met een ganse rugzak rondzeult, om maar op alles voorbereid te zijn. 

Dit moet allemaal mee op tocht…

Nee, wat een contrast dan met fotograferen en observeren in eigen tuin. Soms neem ik me er zelfs een tuinstoel bij, om het me nog gemakkelijker te maken. Dan pas voel ik me een echte salonfotograaf. Zoals een salonpoliticus, die ook alleen maar zit te palaveren om te palaveren. Maar ‘t is echt wel gemakkelijk. Zo gemakkelijk dat ik het nu al een jaar volhoud. Hoelang zou een salonpoliticus eigenlijk kunnen palaveren?

Salonfotograaf aan het werk (onder het doek zit de blauwe goudwesp van de hoofdfoto… en ikzelf)

11 gedachten over “Salonfotograaf”

 1. Is dat al een jaar, het gaat vlug, zelfs of misschien juist door de coronatijden.
  Loeiend interessant om eens te zien wat er, naast eindeloos geduld en kennis, zoal van materiaal, komt bij kijken !
  Het ware ook wel interessant om er eens een prijs op te plakken, hoeveel zo’n uitrusting ruwweg bedraagt. Kwestie van de lichtzinnige amateur fotograaf wat af te schrikken.
  In elk geval succes voor de komende jaren Maarten !

  1. Bedankt Eric! Ja, het is een jaar sinds mijn eerste publicatie op facebook, pas naderhand ben ik beginnen publiceren op een aparte pagina @Maarten.Natuurvertelsels, en op deze website sinds augustus 2020. En ik weet het, ik zou een pagina kunnen wijden aan het materiaal dat ik gebruik, met de kostprijs. Bedankt voor de tip !

 2. Dank voor je (uren, dagen, maanden) geduld die nodig is om sublieme beelden te kunnen maken… waarvan wij mogen genieten. De leerrijke verhalen erbij zijn een knappe surplus! Top!

 3. Gefeliciteerd Maarten! Indrukwekkend al dat materiaal maar toch vooral met een heel mooi resultaat. Geef mij trouwens maar de Salonfotograaf. In tegenstelling tot de Salonpoliticus slaagt de Salonfotograaf erin de gewenste informatie juist te filteren, te benadrukken en te belichten. Een salonpoliticus lijkt wel expert om rookgordijnen op te hangen. Hoewel… is eigenlijk niet elke foto een leugen? Of hoelang kan je daar over palaveren? 😉

  1. Dankjewel Kristel! En blij te horen dat je de salonfotograaf verkiest. Alhoewel ik moet toegeven dat je misschien wel nog meer overeenkomsten met de salonpoliticus hebt gevonden dan ik kon vermoeden… We gaan er eens moeten over palaveren! 😉

 4. Maarten, van harte proficiat met deze bijzondere verjaardag. Geniet maar verder onder je witte doek van de nabijheid van de insecten en blijf ons verrassen met je vertelsels.
  Als je op verplaatsing gaat, lijkt het wel een heel gesjouw…dit vraagt wel wat doorzettingsvermogen, lijkt me. Ik duim mee voor een mooie zomer!

  1. Dankjewel Lydi! Het blijft inderdaad genieten, ik ben daar nog iedere dag zelf over verwonderd. Zelfs op verplaatsing, het gesjouw heb ik er graag voor over, maar dat is voor een volgend vertelsel !

 5. Hey Maarten,

  proficiat met het éénjarig bestaan van Natuurvertelsels!
  Bedankt om ons wekelijks te laten meegenieten van je Gents stadstuintje of daar ergens in het Gentse, met telkens prachtige foto’s! Ik krijg er zelfs zin van om een cursus fotografie te gaan volgen….

  1. Dankjewel Martine ! Blij te horen dat het bij ook begint te kriebelen, wel opletten: fotograferen is verslavend! Je bent gewaarschuwd!☺️

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.