Een spel op leven en dood!

Geschatte leestijd: 2 minuten

Ben jij er al eens goed doorgetrokken? Werd je in de zak gezet? Twee uitdrukkingen om aan te geven dat je werd opgelicht, bedrogen, gemanipuleerd of zelfs beroofd… Niet echt iets om naar uit te kijken dus…

In de natuur gebeurt dat aan de lopende band. Rovers misleiden hun prooien om ze te vangen, en prooien misleiden hun vijanden om te ontsnappen. Op de foto zie je een bijna vol en ondoorzichtig web geweven op een gekruld blad van de trompetbloem in onze tuin. Vliegen zien dat als een oppervlak waarop ze kunnen landen. Pure misleiding. Want onder die ‘landingsbaan’ zit een spin die het juiste moment afwacht om de vlieg doorheen het web te grijpen en te bijten.

Het gaat om het ‘groen kaardertje’. Bij deze spin zijn de spintepels omgevormd tot een soort kam, waarmee ze heel fijn spinrag kunnen ‘kaarden’. Op deze manier kunnen ze een dicht spinnenweb maken, zo dicht dat je de eronder schuilende spin niet meer ziet. Zo wordt een soort van zakje gevormd, of een tent zo je wil.

Als het gif zijn werk heeft gedaan, en de vlieg verlamd of dood is, trekt het groen kaardertje ‘m er doorheen of langszij, tot onder het web, om de vlieg daar veilig op te peuzelen. De vlieg wordt er dus letterlijk én figuurlijk doorgetrokken. En in de zak gezet! In de natuur is misleiding een spel op leven en dood. Denk daar nog maar eens aan bij de volgende keer dat je bedrogen wordt!

Dit ziet er uit als een veilige landingsbaan…
Maar onder de ‘landingsbaan’ ziet het groen kaardertje zijn kans schoon…
Eerst vakkundig wat uitstekende lichaamsdelen verwijderen, zoals poten die toch weinig voedingsstoffen bevatten…
De vlieg er onder door trekken…
In de zak gezet!

12 gedachten over “Een spel op leven en dood!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.