Supporter je mee voor geel-paars?

Geschatte leestijd: 2 minuten

Geel-paars, dat zijn de kleuren van mijn club! Daarvoor kom ik nog eens uit mijn luie zetel! Om te supporteren hé. En gescoord dat er wordt ! Dan gier ik het uit, en krijg ik het warm van opwinding! Wat een feest om dat allemaal te beleven! 

Het geeft me allemaal nogal een koortsig gevoel. Of is het toortsig? Want ik supporter voor de zwarte toorts. Dat vind ik nu eens een prachtige, fiere plant. De lange stengel vertakt zich als een kandelaar met bloeiende kaarsen. Het overwegend donkere uiterlijk, ook van de wortels, leidt tot de naam zwarte toorts. Ze bloeit van juni tot eind september, en gelijktijdig over de hele lengte, dus niet van onder naar boven zoals bv vingerhoedskruid. 

En wat een magnifieke bloemen! De violette meeldraden contrasteren optimaal met de felgele bloemblaadjes. Ik kan er blijven op kijken! Iedere bloem is een kunstwerkje op zich. Goal, goal, goal! Ik ben echt fan!

In tegenstelling tot andere toortsensoorten (wat een woord!), die meestal één- of tweejarig zijn, is de zwarte toorts een vaste plant. Aan het einde van het seizoen vormt ze onderaan de voet een soort winterknoppen waarin een voedselvoorraad wordt opgeslagen voordat de stengel afsterft.


Daaruit groeien dan weer nieuwe stengels, met bloemen in dat fantastische geel-paars van mijn club. Ik kijk al uit naar volgend seizoen hoor! Supporter je mee?

Als (àls) je dit natuurvertelsel leuk vond, klik je dan op het duimpje hieronder aub ? Of nog beter, schrijf je een reactie hieronder? Bedankt!

2 gedachten over “Supporter je mee voor geel-paars?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.