Eeuwige tweede is ook niet slecht

Geschatte leestijd: 2 minuten

Ken je dat, van die coureurs die altijd als tweede eindigen? Niemand herinnert zich hen, want het enige wat telt, is wie de koers wint. Je mag nog zo je best gedaan hebben, het de uiteindelijke winnaar onnoemelijk lastig gemaakt hebben en zelfs met een fotofinish verliezen, het is alleen de winnaar die de koers op zijn naam mag schrijven. Ook al ben je dan nog zo’n goede renner.

Voor mij is de gouden sprinkhaan ook zo’n eeuwige tweede. Want ik vind het de tweede mooiste veldsprinkhaan van de lage landen. En zolang er geen nieuwe soorten bijkomen, zal dat wellicht zo blijven. Maar pas op, het is dus echt een magnifiek beestje! Het mannetje blinkt langs alle kanten in zijn super strak, goudgroen kostuum. Het wijfje ziet er op een afstand helemaal anders uit, het lijkt gewoon een strogeel beestje, maar als je goed kijkt, merk je dat ze een mat gouden glans over zich heeft. Echt zoals goud dus. Prachtig toch, niet ? Geef toe, ze zijn mooi genoeg voor een ereplaats!

De gouden sprinkhaan vind je rond natte gebieden. Niet dat ze alleen op waterplanten zitten, meestal vind ik ze daarrond, in de aangrenzende vegetatie. Zolang het maar ruig genoeg is, zodat ze zich snel kunnen verstoppen. Deze exemplaren vond ik op een braamstruik, waartussen ook al wat bloeiende heggewikke omhoog kronkelde. In tegenlicht zorgde dat voor een bijzonder kleurrijk tafereel. En met de rode toetsen op hun poten zijn ze wonderwel aangepast.

Merk op dat het wijfje korte vleugeltjes heeft. Ze vliegt niet, en maakt alleen kleine sprongetjes. Het is het wijfje dat tussen de vegetatie rondkruipt en afgaat op het gezang van de mannetjes. Dat is ook het geval voor de allermooiste veldsprinkhaan, mijn nummer één. Maar meer wil ik daar nog niet over kwijt, dat hou ik voor een volgend natuurvertelsel. Deze eeuwige tweede vind ik zó mooi, dat ie ook eens eerst mocht komen.

Mannetje gouden sprinkhaan wordt benaderd door een wijfje

4 gedachten over “Eeuwige tweede is ook niet slecht”

 1. Prachtige foto’s. Waar dat springen vandaan komt lijkt mij evident. Maar waarom die beesten ‘hanen’ noemen, dat is mij nu een vraagteken zie …

  1. Bedankt Koen! Ik heb de etymologische uitleg even opgezocht : “De sprinkhaan, samengesteld uit springen en haan, wordt waarschijnlijk sprinkhaan genoemd omdat zowel de haan als de sprinkhaan schokkende, springende bewegingen maakt. Dat het beestje ‘sprinkhaan’ heet en niet ‘springhaan’, heeft te maken met een verouderde uitspraak van de g.” Zie https://ivdnt.org/actueel/woorden-van-de-week/woordbaak/wat-heeft-een-haan-met-een-sprinkhaan-te-maken/

 2. Eeuwige tweede….. hoe mooi zullen dan de mooiste sprinkhanen zijn?
  Prachtige kleuren, zeg. Die heggewikke, is dat getrukeerde fotografie of zijn het echte natuurfoto’s? Een mens zou ervan gaan duizelen.
  Mooi verteld alweer, Maarten.

  1. Dankjewel Lydi! Ja, dat is de vraag natuurlijk, hoe mooi zal de mooiste dan wel niet zijn ? 🙂
   Het zijn allemaal foto’s recht uit de camera, geen knippen of plakken, maar ik heb het er natuurlijk wel speciaal om gedaan, door rekening te houden met dat tegenlicht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.