Wandelen in de natuur, hoe is dat nu mogelijk ?

Geschatte leestijd: 2 minuten

Er wordt teveel gewandeld. Natuurgebieden staan onder druk. Ik begrijp dat niet. Wandelen in een natuurgebied ? Waar het vol staat van de oude bomen, die op hun beurt weer vol staan van de paddenstoelen ? Zoveel, dat ik niet weet waar eerst kijken ? Of wat eerst fotograferen ? Zo gaat het toch echt niet vooruit hoor. Om de haverklap moet ik stoppen voor nog een foto. Ik vorder luttele meters per uur. Dat kun je toch geen wandelen meer noemen?

Nee, ik ben dus niet akkoord dat ik hier over wandelpaden moet. Sluipwegen, dat zijn het, waar ik op mijn buik over kronkel om het juiste standpunt voor de foto te vinden. Er liggen stapstenen, waarop ik op mijn stappen terugkeer omdat ik dat ene kleine paddenstoeltje dan toch nog maar wat beter wil bekijken. Er zijn kijkhutten om het water af te speuren, zitbanken om rond te kijken… maar wandelpaden, nee, daar heb ik echt geen boodschap aan.

Nochtans passeren er hier massaal veel wandelaars. De meeste kijken me halfglimlachend meewarig aan. Verscheidene vragen me wat er te zien valt, welke paddenstoelen het zijn, en reageren vaak verrast bij het zien van de foto’s. “Ah, maar meneer, ze zien er op de foto nog mooier uit dan in het echt!” Daar wandelen die dus allemaal aan voorbij. Nee, ik kan echt niet wandelen op die wandelpaden. Ik laat die voor wat ze zijn, voor de wandelaars.


6 gedachten over “Wandelen in de natuur, hoe is dat nu mogelijk ?”

  1. Lydi Adriaensen

    Prachtige foto’s alweer,Maarten.
    Wandelpaden worden deze dagen idd platgelopen. Toch vind ik het mogelijk om traag te bewegen en verwonderd stil te staan om onze flora en fauna ruimte te geven. Kies een tijdstip waarop het niet druk is en je enkel wordt gestoord door een natuurverteller die in de ochtenddauw op de buik ligt om de juiste belichting te vinden voor al wat bio is.😉

    1. Dankjewel Lydi! En ja, inderdaad, wie weet ben ik het wel die in de weg ligt, daar had ik nog niet aan gedacht! 🙂 Maar blij te horen dat je kan genieten van de natuur al wandelend, gelukkig maar hé!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.